Türkiye: Gazeteci Semiha Şahin Ve Pınar Gayıp’ın Duruşması 14’üncü Kez Ertelendi – Gazeteciler Derhal Beraat Etmelidir
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 14 Temmuz, 2021
Available in: 🇬🇧 English
İstanbul – Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ve muhabir Pınar Gayıp’ın “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla tutuksuz yargılandığı dava 14’üncü kez ertelendi. Mahkeme, eksik unsurların giderilmesine hükmederek bir sonraki duruşmayı 9 Kasım 2021 tarihine ertelendi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), gazetecilere yönelik türlü bahanelerle ertelenen davayı kınıyor. Şahin ve Gayıp gazetecidir. Yargılanamaz. Derhal beraatlerini talep ediyoruz.
Gazeteci Semiha Şahin ve Pınar Gayıp hakkında sosyal medya paylaşımları ve haber takibi için gittikleri protestolar gerekçe gösterilerek “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılanıyor.
Gazeteciler hakkında açılan davanın 14’üncü duruşmasının bugün İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, eksik unsurların giderilmesi için duruşmayı 9 Kasım 2021 tarihine erteledi. Bir önce görülen davada da yine aynı gerekçeyle duruşma bugüne ertelenmişti.
Gazeteciler hakkında Semiha Şahin için dokuz yıl dokuz aydan 23 yıl dokuz aya kadar, Pınar Gayıp içinse sekiz yıl dokuz aydan 23 yıl dokuz aya kadar hapis cezası isteniyor.
Açılan dosya kapsamında 19 Nisan 2018’de tutuklanarak 13 ay cezaevinde kalan gazeteciler, 13 Haziran 2019 tarihinde ev hapsi şartıyla tahliye edilmişti. Gayıp ve Şahin hakkında çıkarılan ev hapsi tedbiri ise 11 Aralık 2019 tarihinde kaldırılmıştı. Ancak gazetecilerin yurt dışı yasağı devam ediyor.
CFWIJ’ye dava sürecine dair konuşan gazeteci Pınar Gayıp, düzenlenen ev baskınlarından, tutuklanmalarına kadar hukuksuz bir süreçten geçtiğini söyledi. Gazeteci, “Gazeteciyiz, neredeyse her gün adliyelerdeyiz ifadeye çağırsalar gidip verirdik ama ev baskınlarıyla gazeteciliği terörize etmek niyetindeler.” ifadelerini kullandı. Değil tutuklanmak gözaltına bile alınmamaları gerekirken kendilerine yönelik yargılamaların uzun süredir devam ettiğini vurgulayan Gayıp, “Tam 14 duruşma oldu. Artık duruşmaların başlamasıyla bitmesi bir oluyor. Oysa ki, “suç” iddia ettikleri tüm unsurları tek tek açıkladık, arkasında durduk.” şeklinde konuştu.
Gazeteci şu şekilde devam etti:
“Bedeli ne olursa olsun halkın haber alma hakkını savunmaktan, gerçekleri haberleştirmekten ve ezilenlerden yana olmaktan vazgeçmeyeceğiz. Son sözümüz de şu olsun; Saray’ın gazetecisi olmayacak, biat etmeyeceğiz!”
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak yargı yoluyla susturulmaya çalışılan gazetecilerin beraatını talep ediyoruz. Sosyal medya paylaşımlarının ve gazetecilik faaliyetlerinin suç unsuru olarak sunulması, gazetecileri sadece mesleklerinden vazgeçirmeyi hedeflemektedir. Koalisyon olarak yetkililerden gazetecilere yönelik baskıcı uygulamalara son vermelerini talep ediyoruz.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.