Türkiye: CFWIJ Gazeteci Semiha Şahin Ve Pınar Gayıp’ın Derhal Beraatını Talep Ediyor
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 11 Şubat, 2021
Available in: 🇬🇧 English
“Terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmakla” suçlanan Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ve muhabir Pınar Gayıp’ın tutuksuz yargılandığı dava yine ertelendi. Mahkeme iki farklı heyeti birleştiği için duruşmayı 15 Nisan 2021 tarihine erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazetecileri yıpratmak amacıyla ertelenen davaları kınıyoruz. Şahin ve Gayıp’ın derhal beraatini talep ediyoruz.
Gazeteci Semiha Şahin ve Pınar Gayıp hakkında sosyal medya paylaşımları ve haber takibi için gittikleri protestolar gerekçe gösterilerek “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılanıyorlar. Gazeteciler hakkında açılan davanın on ikinci duruşmasının bugün görülmesi beklenirken, mahkeme iki farklı heyeti birleştiği için duruşmayı 15 Nisan 2021 tarihine erteledi. Gazeteciler hakkında açılan davada Şahin dokuz yıl dokuz aydan 23 yıl dokuz aya kadar, Gayıp ise sekiz yıl dokuz aydan 23 yıl dokuz aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Açılan dosya kapsamında 19 Nisan 2018’de tutuklanarak 13 ay cezaevinde kalan gazeteciler, 13 Haziran 2019 tarihinde ev hapsi şartıyla tahliye edilmişti. Gayıp ve Şahin hakkında çıkarılan ev hapsi tedbiri ise 11 Aralık 2019 tarihinde kaldırılmıştı. Ancak gazetecilerin yurt dışı yasağı devam ediyor.
Mahkeme, dosyadaki eksik hususların giderilmesine ve sanıkların dijital materyallerine ilişkin inceleme raporlarının beklenmesine karar vererek on birinci duruşmayı bugüne ertelemişti ancak 23. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde görülen dava yine ertelendi. Bir sonraki duruşma 15 Nisan 2021 tarihinde görülecek.
ETHA muhabiri Pınar Gayıp ayrıca, Ocak ayında, İzmir’de Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne (ESP) yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınmıştı. Gazeteci, ç günlük gözaltı süresinin ardından mahkemenin verdiği ev hapsi kararıyla serbest bırakılmıştı.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’na konuşan Gayıp, hakkında verilen ev hapsi kararına yönelik, “Türkiye, gazetecilerin en çok tutuklu bulunduğu ülkelerden bir tanesi. Bu kararla bakın biz gazetecileri tutuklamıyoruz, tutuksuz yargılıyoruz diyor. Ancak dönüp baktığımızda sokakta değil evde olmuş olacağız. Sokaktan, kitleden kopartılmak istenen, sahadan çekilmemizi isteyen bir karar bu.” ifadelerini kullanmıştı.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak yargı yoluyla susturulmaya çalışılan gazetecilerin beraatını talep ediyoruz. Sosyal medya paylaşımlarının ve yaptıkları haber takiplerinin delil olarak sunulması, gazetecileri sadece mesleklerinden vazgeçirmeyi hedeflemektedir. Koalisyon olarak yetkililerden gazetecilere yönelik baskıcı uygulamalara son vermelerini talep ediyoruz.
...
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.