Türkiye: CFWIJ Gazeteci Beyza Kural’ın Haber Yapma Hakkını İhlal Eden Polislerin Gereken Cezayı Almasını Talep Ediyor
Lokasyon: Türkiye, İstanbul
Tarih: 24 Eylül, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Gazeteci Beyza Kural Yılancı’ya şiddet uygulayan üç polis hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün İstanbul’da görüldü.
Duruşmaya sanık polislerin hiçbiri katılmadı. Mahkeme, yurtdışında bulunan sanık polisin duruşmadan vareste tutulmasına ve diğer sanık N.D.’nin gelecek duruşmada Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dinlenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 10 Aralık 2021’de görülecek. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Türk yargısından gazetecinin haber yapma hakkını ihlal eden ve şiddet uygulayan polis memurları hakkında gereken cezai yaptırımın uygulanmasını talep ediyor.
Eski Bianet muhabiri Beyza Kural’ı 2015 yılında yaptığı haber takibinde ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışan üç polis memuru hakkında “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması bugün, İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmeye devam edildi.
Duruşmaya sanık polislerin hiçbiri katılmazken, gazeteci Beyza Kural ve avukatı Meriç Eyüboğlu hazır bulundu. Bugünkü duruşmada, sanık polislerin avukatı Y.Ş.’nin yurt dışında görev yaptığını mahkemeye bildirerek, duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti. Avukat Eyüboğlu ise sanık Y.Ş.’nin yurt dışında görevli olduğuna dair bilgilendirmenin yazılı olarak olarak mahkeme heyetine bildirilmesini, vareste tutulma talebinin bu aşamadan sonra karar verilmesini istedi. Dava savcısı, sanık Y.Ş.’nin vareste tutulması talebinin reddini talep etti. Mahkeme ise sanık Y.Ş.’nin duruşmadan vareste tutulmasına, sanık N.D.’nin bir sonraki duruşmada SEGBİS ile dinlenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 10 Aralık 2021 tarihinde görülecek.
Davanın seyrine yönelik Twitter hesabından açıklama yapan Kural, “’Hiçbir şey eskisi gibi değil’ sözleriyle hatırlanan polis duruşmalardan vareste tutuldu. Benzer durumlarla karşılaşan gazetecilerin şikayet etmesi önündeki engellerden biri olan cezasızlık tehlikesi kendini gösteriyor.” ifadelerini kullandı.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde, 5 Kasım 2015’te, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş yıldönümü protesto etmek için toplanan öğrencilerin haberini takip eden Bianet muhabiri Kural, eylem sırasında polis şiddetine maruz kalmış, gazeteci ters kelepçe takılarak gözaltına alınmıştı. Gazeteci takip ettiği eylemde basın ve kurum kimliğini göstermesine rağmen polis müdahalesine maruz kalmış, polis gazeteciye karşı “Hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” ifadelerini kullanmıştı. Ters kelepçeyle gözaltına alınan Beyza Kural, olay yerinden uzaklaştırılmış, gözaltı aracında yer olmaması nedeniyle hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakılmıştı.
"Hiçbir şey eskisi gibi degil" sözleriyle hatırlanan polis duruşmalardan vareste tutuldu. Benzer durumlarla karşılaşan gazetecilerin şikayet etmesi önündeki engellerden biri olan cezasızlık tehlikesi kendini gösteriyor. Gelecek duruşma 10 Aralık'ta.
— Beyza Kural 🌈 (@b__yaz) September 24, 2021
Olayın ardından AYM’ye başvuran gazeteci hakkında şiddet uygulayan polislerin suç işlediğine karar verilmişti. Mahkeme, olayın kötü muamele olduğunu vurgulayarak gazetecinin ifade ve basın özgürlüğünün de ihlal edildiğini belirtmişti. Gazeteci Beyza Kural’a 15 bin TL tazminat ödenmesine karar verilmişti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Beyza Kural’ın açtığı davanın takipçisiyiz ve gazetecinin yanındayız. Türk yargı sisteminden dava sürecine dair adaletli bir tutum sergilemesini ve dava açılan polislere yönelik gereken cezanın verilmesini talep ediyoruz.
The CFWIJ strongly condemns the police brutality against journalists. We demand the immediate return of the press cards seized from the security forces. Policies to intimidate journalists should be abandoned, and journalism should be practiced under the criteria of freedom of the press.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.