Türkiye: CFWIJ, Gazeteci Beyza Kural’a Şiddet Uygulayan Polisler Hakkında Açılan Davayı Memnuniyetle Karşılıyor
Location: Turkey, Istanbul
Date: April 27, 2021
Available in: 🇹🇷 English
Gazeteci Beyza Kural Yılancı’ya şiddet uygulayan üç polis hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği ihlal kararının ardından şimdi de “iş ve çalışma hürriyetinin ihlali” suçundan dava açıldı. İlk duruşma 23 Haziran 2021’de görülecek. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak mahkeme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Haber takip etmek, bir gazetecinin temel hakkıdır. Kolluk kuvvetleri tarafından engellenemez. Şiddet uygulanamaz. Koalisyon olarak gazetecilere şiddet uygulayan tüm güvenlik güçlerine benzer yaptırımların uygulanmasını talep ediyoruz.
Eski Bianet muhabiri Beyza Kural Yılancı’ya, “Hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” diyerek şiddet uygulayan üç güvenlik şube polisine dava açıldı. Polis memurları ‘iş ve çalışma hürriyetinin ihlali’ suçlamasından yargılanacak. İlk duruşma, 23 Haziran 2021’de, İstanbul 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde, 5 Kasım 2015’te, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluş yıldönümü protesto etmek için toplanan öğrencilerin haberini takip eden Bianet muhabiri Kural, eylem sırasında polis şiddetine maruz kalmış, gazeteci ters kelepçe takılarak gözaltına alınmıştı. Gazeteci takip ettiği eylemde basın ve kurum kimliğini göstermesine rağmen polis müdahalesine maruz kalmış, polis gazeteciye karşı “Hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size” ifadelerini kullanmıştı. Ters kelepçeyle gözaltına alınan Beyza Kural, olay yerinden uzaklaştırılmış, gözaltı aracında yer olmaması nedeniyle hiçbir işlem yapılmadan serbest bırakılmıştı.
Olayın ardından AYM’ye başvuran gazeteci hakkında şiddet uygulayan polislerin suç işlediğine karar verilmişti. Mahkeme, olayın kötü muamele olduğunu vurgulayarak gazetecinin ifade ve basın özgürlüğünün de ihlal edildiğini belirtmişti. Gazeteci Beyza Kural’a 15 bin TL tazminat ödenmesine karar verilmişti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak üç polis memuruna açılan soruşturma dosyası ve davayı memnuniyetle karşılıyoruz. Türkiye’de sahada polis şiddetine maruz kalan tüm meslektaşlarımız için yetkililerden benzer soruşturmanın bütün şiddet faillerine uygulanmasını talep ediyoruz. Gazeteciliğin temel yapı taşı haber takip etmek, takip edilen gelişmeleri kamuoyuna aktarmaktır. Hiçbir gazeteciye mesleki faaliyeti nedeniyle şiddet uygulanamaz ve engellenemez. Gazetecilik suç değildir.
***
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.