Türkiye: Gazeteciliğin Yargilandiği Davada Sona Gelindi– CFWIJ, Canan Coşkun’un Beraat Etmesini Memnuniyetle Karşılıyor
Location: Türkiye, İstanbul
Date: 7 Ekim, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Gazeteci Canan Coşkun’un “terörle mücadelede görev almış kişileri terör örgütlerine hedef göstermek” suçlamasıyla yargılandığı davaya bugün İstanbul’da devam edildi. Mahkeme, gazeteci hakkında beraat kararı verdi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) mahkeme kararını memnuniyetle karşılıyor, davanın diğer yargılamalar için emsal teşkil etmesini talep ediyor. Mahkeme kararı bir kez daha gazeteciliğin suç olmadığını kanıtlamıştır.
Gazeteciler Canan Coşkun, Ali Açar ve Cansever Uğur’a yönelik “terörle mücadelede görev almış kişileri terör örgütlerine hedef göstermek” suçlamasıyla görülen davanın altıncı duruşması bugün İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, “eylemin yasada suç olarak tanımlanmamasından ötürü” davada yargılanan tüm gazetecilerin beraatına karar verdi.
Canan Coşkun, 16 Haziran 2013’te, Taksim Gezi Parkı eylemleri sırasında, polis tarafından atılan biber gazı kapsülünün başına isabet etmesi sonucu hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan soruşturmayla ilgili yaptığı haber sonucu yargılanıyor. Davaya ilgili haber, “Berkin Elvan’ı Vurduğu İddia Edilen Polis Görev Yerini Hatırlamadı” başlığıyla, 11 Mart 2016’da Cumhuriyet gazetesinde yayınlanmıştı. Yargılanan gazeteciler “soruşturmada adı geçen polislerden birinin yapılan haberlerde kimliğinin açıklanması ve ölümle tehdit eden sol örgütlere hedef gösterildiği” iddiasıyla bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyordu.
Bugün görülen davada esas hakkında mütalaaya karşı savunma yapan Canan, Berkin Elvan’ın soruşturmasını başından beri takip ettiğini, davaya konu olan polis memurunun adını yazdığı haberlerde deşifre etmediğini ifade etti. Gazeteci, “Hedef gösterme kastım yoktu. Suç işlemedim, haber yaptım” şeklinde konuştu.
MLSA’nın savunuculuğunu üstlendiği davada Canan’ın ardından söz alan avukat Abbas Yalçın, o dönem Jandarma Kriminal Şube’nin bir şüpheli bir kişiyi tespit ettiğini, avukatların da bunun üzerine açıklama yaptığını mahkeme heyetine hatırlattı. Yalçın, gazetecilerin söz konusu gelişmeyi haberleştirmesinde herhangi bir hedef gösterme suçu oluşturmadığını belirtti.
Karar vermek için ara veren mahkeme, “eylemin yasada suç olarak tanımlanmamasından ötürü” Canan ve diğer yargılanan bütün gazetecilerin beraatına karar verdi.
CFWIJ mahkeme kararını memnuniyetle karşılıyor. Karar gazeteciliğin bir kez daha suç olmadığını kanıtlar niteliktedir. Türk yetkililerden söz konusu kararın, haksız suçlamalarla yargılanan diğer gazeteciler için emsal teşkil etmesini talep ediyoruz. Hiçbir gazeteci yazdığı haber gerekçe gösterilerek yargılamamalıdır. Özgür adil ve demokratik bir toplum için basın özgürlüğü kriterlerine her koşulda uyulması gerektiğine inanıyoruz. Gazetecilik suç değildir.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.