Türkiye: Gazeteci Şerife Oruç’un Beş Yıllık Adalet Mücadelesinde Yine Karar Çıkmadı

Yer: Türkiye, Batman
Tarih: 11 Kasım, 2021
Available in: 🇬🇧 English

Kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şerife Oruç hakkında ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla açılan dava 18’nci kez ertelendi. Mahkeme, gizli tanığın SEGBİS ile dinlenmesi için tekrar yazı yazılmasına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 17 Şubat 2022'ye erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazetecileri sindirmek amacıyla sürekli ertelenen davaları kınıyoruz. Gazeteci Şerife Oruç’a dair derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan DİHA muhabiri Şerife Oruç’un “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 18’nci duruşması bugün Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme gizli tanığın SEGBİS üzerinden dinlenebilmesi için tekrar yazı yazılmasına karar verdi. Dava 17 Şubat 2022 tarihine görülmeye devam edilecek.

Bugün görülen duruşmada gazetecinin avukatı Mesut Aydın hazır bulundu. Gazetecinin 2016 yılında tutuklanmasına neden olarak aleyhine tanıklık yapan ve uzun süredir duruşmalara getirilmeye çalışılan “Devran Çakır” rumuzlu gizli tanığın bu kez de yurt dışına çıktığı öğrenildi. Avukat Mesut Aydın ise davaya konu olan gizli tanıklardan birinin hayatını kaybettiğini diğerinin ise Almanya'ya gittiğini ve tanığa ulaşılamadığını belirterek müvekkilinin beraatını talep etti. 

Mahkeme bir sonraki duruşmada gizli tanığın SEGBİS üzerinden dinlenebilmesi için tekrar yazı yazılmasına karar vererek duruşmayı 17 Şubat 2022 tarihine erteledi. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’na konuşan Şerife Oruç, beş yıldır adalet arayışının devam ettiğini söyledi. Gazeteci, “Karar alınacak bir suç unsuru olmadığı için 5 yıldır mahkemelerim erteleniyor ve ceza almam için bir suç aranmaya devam ediliyor. Gazeteciliğin suç olmadığı tüm dünyada bilenen bir durum olmasına rağmen maalesef Türkiye’de muhalif gazetecilik bu durum bir suç unsuru olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı. 

Gazeteci Şerife Oruç haber takibi sırasında Batman’da gözaltına alınmış, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 5 Temmuz 2016’da tutuklanmıştı. Hakkında terör suçlamalarıyla dava açılan gazeteci, 9 Temmuz 2018 tarihinde görülen duruşmada tahliye edilmişti. İki yıl cezaevinde kalan Şerife, tahliyesinin hemen ardından tutuklu olduğu dönemde hakkında yakalama kararı çıkarıldığı gerekçe gösterilerek tekrar gözaltına alınmış, 10 Temmuz 2018 tarihinde serbest bırakılmıştı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazeteci Şerife Oruç’un davasını yakından takip ediyoruz. Gazetecilik faaliyetleri yüzünden yargılanan gazetecilere uygulanan baskıların sindirme, yıpratma ve susturma amacı taşıdığına inanıyoruz. Bir kez daha Türk yargısından basın özgürlüğüne karşı uyguladığı baskılardan vazgeçmelerini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.

***

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.


Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.

 

The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: Travel Ban To Abroad Measures Against Journalist Kibriye Evren Was Not Lifted Again

Next
Next

Turkey: Hopes Dwindle In Journalist Şerife Oruç’s Case Who Has Been Battling For Justice For More Than Five Years