Türkiye: CFWIJ Gazetecilere Yönelik Sürekli Duruşmaları Erteleyen Yetkilileri Kınıyor, Gazeteci Şerife Oruç’un Derhal Beraatini Talep Ediyor
Yer: Türkiye, Batman
Tarih: 11 Mart, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şerife Oruç hakkında açılan davanın 16’ıncı duruşması bugün Batman’da görüldü. Mahkeme tanık ifadelerinin tamamlanması için ek süre vererek, bir sonraki duruşmayı 26 Haziran 2021 tarihine erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazetecileri sindirme amacıyla sürekli duruşmaları erteleyen yetkilileri kınıyor, gazetecinin derhal beraatini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan DİHA muhabiri Şerife Oruç’un “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 16’ncı duruşması bugün Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme tanıkların dinlenmesi için ek süre vererek, bir sonraki duruşmayı 26 Haziran 2021 tarihine erteledi.
Gazeteci Şerife Oruç haber takibi sırasında Batman’da gözaltına alınmış, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 5 Temmuz 2016’da tutuklanmıştı. Hakkında terör suçlamalarıyla dava açılan Oruç, 9 Temmuz 2018 tarihinde görülen duruşmada tahliye edilmişti. İki yıl cezaevinde kalan Oruç, tahliyesinin hemen ardından tutuklu olduğu dönemde hakkında yakalama kararı çıkarıldığı gerekçe gösterilerek tekrar gözaltına alınmış, 10 Temmuz 2018 tarihinde serbest bırakılmıştı.
Bir önceki duruşmada savcı mahkemeden esas hakkında mütalaa için ek süre talep etmiş, gazeteci Oruç’un Türk Ceza Kanunu’nun 302. maddesinde düzenlenen “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozma” suçundan da yargılanmasını istemişti. Gazetecinin avukatı Mesut Aydın savcılığın davayı uzatmaya çalıştığını belirterek müvekkilinin 302’den yargılanmasını gerektirecek herhangi bir koşul olmadığını savunmuştu. Ayrıca Aydın, varlığı meçhul olan tanıkların dinlenme talebinin de reddedilmesini talep etmişti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazeteci Şerife Oruç’un davasını yakından takip ediyoruz. Gazetecilik mesleği yüzünden yargılanan gazetecilere uygulanan baskıların sindirme, yıpratma ve susturma amacı taşıdığına inanıyoruz. Bir kez daha Türk devletinden basın özgürlüğüne karşı uyguladığı baskılardan vazgeçmelerini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.
...
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.