Türkiye: CFWIJ Gazeteci Ayşe Kara’ya Gazetecilik Faaliyetleri Nedeniyle Açılan Davayı Kınıyor
Yer: Türkiye, Diyarbakır
Tarih: 3 Haziran, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Gazeteci Ayşe Kara hakkında, yazdığı haberler ve Özgür Gazeteciler Cemiyeti’ne (ÖGC) üye olduğu gerekçe gösterilerek dava açıldı. İddianamede gazeteci Kara hakkında ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak haberleri bahane gösterilerek gazeteciler hakkında haksız suçlamalarla açılan davaları kınıyoruz. Gazetecinin derhal beraatını talep ediyoruz.
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetlerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 26 Haziran 2020’de gözaltına alınan ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılan gazeteci Ayşe Kara hakkında, “örgüt üyeliği” suçlamasıyla dava açıldı. Soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
İddianamede, gazetecinin Özgür Kadın Kongresi (KJA) ve Özgür Gazeteciler Derneği’ne üye olduğu, DTK içerisinde faaliyet yürüttüğü iddia edildi. Kara’nın, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 2016’da Mardin’de düzenlediği yürüyüş sırasında yaptığı haber takibi de suç unsuru olarak gösterildi.
Hakkında iddia edilen suçlamalara yönelik gazetecinin ifadesine de yer verilen iddianamede, Kara, DTK üyesi olmadığını ancak gazeteci olarak kongrenin daha önce düzenlemiş olduğu basın etkinliklerine ve kongrelerine katıldığını belirtti. Savunmasında, Özgür Gazeteciler Cemiyeti’ne (ÖGC) üye olduğunu ifade eden Kara, KJA’ya herhangi bir üyeliği bulunmadığını da sözlerine ekledi.
İddianamede, gazeteci hakkında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
CFWIJ’e Ayşe Kara’ya açılan davaya dair konuşan Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MGKP) Sözcüsü Ayşe Güney, “Meslektaşımızın yaptığı haberler bir suç unsuruymuş gibi gösteriliyor. Bu Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından geldiği noktayı da gösteren bir olgu. Çünkü Türkiye’de basının herhangi bir toplumsal hareketi ya da halkın bir söylemini bile haberleştirmesi artık mümkün olamaz bir hale geldi. Özellikle kadın meslektaşlarımız için Türkiye daha yaşanılamaz bir hale gelmeye başladı. Mesleğimizi yapamaz hale geldik. Artık hükümetin yönlendirdiği bir gazetecilik söz konusu, bu duruma karşı çıkan da bir avuç muhalif medya, özgür basın. O yüzden gözaltı, tutuklama, ağır cezalarla yargılama, sürgün etme ve ülkeden gönderme gibi yöntemlerle özgür basını susturmaya çalışıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türkiye’nin yargı yoluyla gazetecilere karşı uyguladığı sindirme politikalarını kınıyoruz. Ayşe Kara’ya yönelik açılan dava hakkında takipsizlik kararı talep ediyor, gazetecinin karşı karşıya kaldığı bütün suçlamalardan beraat etmesini diliyoruz. Hiçbir gazeteci yazdığı haberler gerekçe gösterilerek yargılanamaz. Gazeteciler olanı aktarmakla yükümlüdür ve her platformu kullanma özgürlüğüne sahiptir. Türkiye’den gazetecilere karşı uyguladıkları baskılardan derhal vazgeçmelerini, basın özgürlüğüne saygı duymalarını talep ediyoruz. Gazeteciler susturulamaz.
***
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.