Türkiye: 19. İstanbul LGBTI+ Onur Yürüyüşünde En Az Beş Kadın Gazeteci Polis Şiddetine Maruz Kaldı - CFWIJ Polis Şiddetini Kınıyor
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 26 Haziran, 2021
Available in: 🇬🇧 English
İstanbul’da düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşünü takip eden en az beş kadın gazeteci polis tarafından görüntü alması engellendi. Gazeteciler darp edildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Türkiye genelinde giderek artan polis şiddetini kınıyor. Güvenlik güçlerinden gazetecilere saldırmak yerine, özgür ve güvenli ortamlarda mesleklerini yapmalarını sağlamalarını talep ediyoruz.
İstanbul Taksim’de 19 uncusu düzenlenen LGBTİ+ Onur Yürüyüşüne polis müdahale etti. Yürüyüşe katılan çok sayıda katılan LGBTİ+lar gözaltına alındı. Onur Yürüyüşünü takip eden en az beş kadın gazetecinin gelişen olayları takip ederek görüntü alması engellendi. Gazeteciler polis tarafından darp edildi.
Sendika.Org muhabiri Derya Saadet darp edilen gazeteciler arasında yer aldı. Gazeteci yürüyüşün başında polisin gözaltına aldığı bir yurttaşın görüntüsünü çekerken polis tarafından itilerek üzerine masa atıldı.
CFWIJ’e konuşan Sendika.Org muhabiri, haber takibi yaparken dört kez biber gazı ve polisin attığı plastik mermiye maruz kaldığını aktardı. Gazeteci, Cihangir’de devam eden Onur Yürüyüşü’nü çekerken polisin bir kez daha kolunu sıkarak 'Uzaklaşın buradan' ifadelerini kullandığını söyledi. Saadet, kendisinin ve meslektaşlarının birçok kez sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtirken, “Polisin aldığı emrin nereden geldiği belli. Bize saldırmasının bir açıklaması yok. Daha eylemin en başında gözaltına alınanları görüntüleyen bizlerin üzerine sıktığı biber gazından belli. Yaptıkları hukuksuzluktur. Gazetecilerin görüntü alması engellenemez” şeklinde konuştu.
LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü takip eden Evrensel Gazetesi yazarı Ayşen Şahin’in de görüntü alması polis tarafından engellendi. Gazeteci ‘basın mensubu’ olduğunu belirtmesine rağmen polis gazeteciye müdahale etti. Şahin söz konusu engellemeleri Twitter hesabından paylaştı.
Another in a series of incidents of police violence today @sendika journalist @derya_saadet was assaulted - and dragged on the ground #İstanbul's #pride demos. #CFWIJ learns from the ground that many #journalists documenting police violence are being cornered and targeted. pic.twitter.com/vjiaGhgkNx
— #WomenInJournalism (@CFWIJ) June 26, 2021
Bir diğer engelleme ise Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Tuğba Özer’e yapıldı. Gazeteci polisin LGBT+lara yaptığı gözaltı görüntülerini çekerken basın mensubu olduğunu söylemesine rağmen polis tarafından engellendi. Sosyal medya Twitter hesabında paylaştığı görüntülerde Özer, “Cihangir’de polis gözaltılara tepki gösteren mekanlarda oturan herkesi gözaltına alıyor. Gazetecilerin çekim yapmasına da müdahale ediliyor.” ifadelerini kullandı.
Cihangir’de polis gözaltılara tepki gösteren mekanlarda oturan herkesi gözaltına alıyor. Gazetecilerin çekim yapmadına da müdahale ediliyor. pic.twitter.com/V6Yxb3840q
— Tuğba Özer (@tugbaaozerr) June 26, 2021
Etkin Haber Ajansı muhabiri Pınar Gayıp da İstanbul’daki yürüyüşü takip edenler arasındaydı. CFWIJ’e konuşan gazeteci Onur Yürüyüşüne katılan herkesin polis tarafından darp edildiğini bildirdi.
Yeşil Gazete için haber yapmak amacıyla gelişmeleri takip eden muhabir Elif Ünal da polisin üç kez kendisini gözaltına almaya çalıştığını sosyal medya hesabından duyurdu. Gazeteci, Bugün Onur Yürüyüşü'nde yeşil gazete için haber yapmaya çalışırken gazeteci olduğumu ve basın kartımı göstermeme rağmen beni üç kere gözaltına almaya çalışan polislerden Bianet'ten Evrim Kepenek kurtardı.” dedi.
Bugün Onur Yürüyüşü'nde yeşil gazete için haber yapmaya çalışırken gazeteci olduğumu ve basın kartımı göatermeme rağmen beni üç kere gözaltına almaya çalışan polislerden bianet' ten @kepenekevrimm kurtardı. Ne kadar teşekkür etsem az kalır 💛💛🌸🌸
— elif ünal (@eliff_unall) June 26, 2021
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak İstanbul’da LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü takip eden gazetecilere uygulanan korkunç polis şiddetini kınıyoruz. Gazetecilerin en temel hakkı kitlesel hareketleri ve gelişmeleri sahada takip ederek kamuoyuna aktarmaktır. Güvenlik güçleri gazetecilerin özgür ve güvenli bir şekilde mesleklerini yapacak ortamları sağlamaktan sorumludur. Gazeteciler engellenemez.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.