Türki̇ye: 2020 Sedat Si̇mavi̇ Ödülleri̇ İki̇ Kadın Gazeteci̇ Ve İki̇ Radyo Sunucusuna Verildi
Yer: Türkiye
Tarih: 18 Aralık, 2020
Available in: 🇬🇧 English
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği Sedat Simavi Ödülleri bu yıl da sahiplerini buldu. Pandemi sebebiyle online bir platformda açıklanan ödül sahipleri arasında gazeteciler Hazal Ocak ve Beril Ötkan ile Radyo program yapımcıları Çiğdem Işık ve Sevilay Tunalı da yer alıyor.
Bu yıl koronavirüs sebebiyle ödüle layık görülen isimler online bir platformda düzenlenen etkinlikte açıklandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto yaptığı konuşmada katılımcıların eserlerinin Seçici Kurul tarafından yine online bir platformda değerlendirildiğini belirtti. 44 yıldır gazetecilik, televizyon, radyo, karikatür, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve spor alanlarında verilen bu ödüle bu yıl iki kadın gazeteci ve iki kadın radyo program yapımcısı layık görüldü. Ödüller gazetecilerin adreslerine ulaştırıldı.
Gazeteci Hazal Ocak Cumhuriyet Gazetesi’nde 20 Ocak 2020 ve 14 Temmuz 2020 tarihlerinde yayımlanan “Damat İşi Biliyor” ve “İşte Burası Önemli!” başlıklı haberleri nedeniyle ödül aldı. Bu mesleğin kendisi için ne kadar değerli olduğunu ifade eden gazeteci şöyle konuştu:
“Öncelikle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti jürisine beni bu ödüle layık gördüğü için çok teşekkür ederim. Gazeteci olmak benim çocukluk hayalimdi. Bu ödülü kazanmak da çocukluk hayallerimden bir tanesiydi. Ödül alacak haberime gelecek olursam ‘Damat işi biliyor’ ve ‘İşte burası önemli’ başlıklarıyla Cumhuriyet Gazetesinin manşetinden yayınlanan haberim, dönemin Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın Kanal İstanbul Proje güzergahı daha açıklanmadan güzergahta arazi almasına ilişkindi. Bu haberi yaparken tüm süreci çok titizlikle yürüttüm, tüm taraflarla görüştüm, bölgeye gittim, bölgedekilerle görüştüm, haberi doğruladım ve en son kendisine de sorularımı ilettim. Onlardan gelen yanıtları da aynı şekilde yorum katmadan haberime kattım. Bu haberi yaptıktan sonra başıma neler geldİ? Öncelikle haberime erişim engeli kararı alındı, daha sonra hakkımda hakaret suçlaması ile dava açıldı. Bu davada hapis cezası istendi ve ayrıca da bir tazminat davası yürüyor. Ne oldu peki bu davalarda? İlk duruşmada beraat ettim. Savcı basın özgürlüğü kapsamında yer aldığını söyledi haberimin. Zaten ben de savunmamda toplumu bilgilendirmek için bu haberi yaptığımı ve sadece gazetecilik yaptığımı anlattım. Eğer gazetemiz yani Cumhuriyet Gazetesi benim arkamda olmasaydı bu süreç çok zorlu olurdu. Son olarak Haber Müdürüm Murat Hantaş ve her zaman arkamda olan yanımda olan Genel Yayın Yönetmenimiz Aykut Küçükkaya’ ya çok teşekkür ediyorum. Her zaman habercilik kazanacak diyorum. “
Ocak aleyhine, “Damat işini biliyor” başlıklı haberi için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı ve eski Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın “Kanal İstanbul” projesi güzergahında satın aldığı arsaları gündeme getirdiği için “kamu görevlisine kamu görevini yerine getirmesi nedeniyle alenen hakaret etmek” suçlamalarıyla dava açılmıştı. Gazeteci, davanın ikinci duruşmasında beraat etmişti.
Beril Ötkan ise Berkcan Tuğu ile FOX TV’de 4 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan “Evde Ekmek Yok” adlı ortak haberleri nedeniyle ödül aldı. Yaptıkları habere ilişkin süreci anlatan Beril şunları söyledi:
“Yaklaşık 10 yıldır haber muhabirliği yapıyorum. Yani mesleğe başlama dönemim aslında Türkiye'nin çok çalkantılı bir dönemine de denk geliyor. İşte bu yüzden pek çok siyasi ve toplumsal olaya da şahitlik ettim ama tabi bu pandemi hiç birine benzemiyor. Pandeminin daha başlarıydı, yaklaşık iki- iki buçuk ay olmuştu ki kameraman arkadaşım Berkcan Tuğu ile birlikte İŞKUR'un önüne gittik. Pek çoğumuzun sağlık endişesi ile kendini sıkı sıkıya eve kapattığı bir dönemde canını ikinci plana atarak geçim kaygısıyla İŞKUR'un önüne gelen insanlar vardı. Onlardan biri de Yusuf Derin’di. Kendisiyle röportaj yaparken hemen arka bankta duran bir termos benim dikkatimi çekti. Çünkü röportaj sırasında elinde değildi. Ona ait olup olmadığını sordum. Dedi ki ‘Evet bana ait. Ben bir süredir her sabah iş aramak için İŞKUR'un önüne geliyorum. Bu sabah da gelirken evden çıkarken kızım dedi ki, baba evde ekmek yok. Cebimdeki paraya baktım, buraya gelecek kadar bir yol parası var ama eve dönerken ekmek alacak kadar para yok. O çaresizlikle mutfak dolaplarını karıştırdım sadece evde çay buldum, demledim, termosa koydum belki satarım diye yanımda getirdim’ dedi. Yusuf Derin İŞKUR'un önüne iş aramak için gelmek zorunda olduğunu çünkü ertesi güne hiç bir geçim kaynağı olmadığını ve o dönem her yer kapalıydı başka iş arayacak bir yeri olmadığını da anlattı bize. Bu haber yayınlandıktan sonra gerçekten ses getirdi. Yusuf Derin’e çok yardımsever ulaşmaya çalıştı. Bana da çok anlamlı bir ödül kazandırdı. Ama maalesef biz şunu biliyoruz ki bir Türkiye gerçeği Yusuf Derin, Türkiye'de milyonları temsil ediyor. İşte benim için de bu haberin gerçekten amacına ulaştığı gün, bu ödülün daha da anlam kazandığı gün, Yusuf Derin ve onun temsil ettiği milyonların devlet yetkilileri tarafından seslerinin duyulduğu gün olacak. Herkese tekrar teşekkür ederim.”
Radyo program yapımcıları Çiğdem Işık ve Sevilay Tunalı da TRT Radyo 1’de 12 ve 19 Şubat 2020 tarihlerinde yayınlanan (7. ve 8. bölümler) “Musıkî Sarrafları” adlı ortak radyo programı nedeniyle Sedat Simavi radyo ödülünü kazandılar.
Çiğdem Işık, konuşmasında bu mesleğe kendini ne kadar adadığından bahsetti. “1992 yılından beri TRT İstanbul Radyosunda program hazırlıyorum. Gazeteci bir anne-babanın çocuğu olarak Bab-ı Ali’ de büyüdüm ve hep hayalimdi bu mesleği yapmak. Musiki Sarrafları gibi çok severek hazırladığımız bir programla en iyi radyo programı seçen tüm seçici kurula teşekkür ederim. Bitirdiğim ilkokula ismini veren Sedat Simavi Ödülünü almak benim için ayrı bir mutluluk. Teşekkürler.” dedi.
Sevilay Tunalı ise uzun yıllardır bu mesleği icra ettiğini ve bu ödüle layık görülmekten dolayı yaşadığı mutluluğu paylaştı. “25 yıldır TRT İstanbul Radyosunda program yapımcısıyım. Musiki Sarrafları programıyla radyolu günlerin o ışıltılı devirlerinden bugün yepyeni bir zaman yaratmayı hayal etmiştik. Programımızın arkasındaki emeği görerek kıymet veren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 44üncü Sedat Simavi Ödüllerine bizi layık gören seçici kurulun tüm üyelerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Sonsuz mutlu oldum.”
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak kadın gazetecilerin ve yapımcıların önemli çalışmaları, program ve haberleri sebebiyle ödül almasını gurur ve sevinçle karşılıyoruz. Türkiye’deki kadın mücadelesinin basın özgürlüğü mücadelesinden ayrı tutulamayacağı bilinciyle Türkiyeli kadın gazetecilerle dayanışma içinde bulunuyoruz. ...
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.
Sedat Simavi 2020 ödülleri için bu sene koronavirüs nedeniyle tören yapılamadı. Ödüller elimize ulaştı. Tekrar beni bu ödüle layık gören @TGCTr jürisine çok teşekkürler. Habercilik kazanacak ve unutmadan gazetecilik suç değil. 💪🙏😇#GazetecilikSucDegildir, #journalismisnotacrime pic.twitter.com/aMkCG06RAV
— hazal ocak (@SHazalocak) December 17, 2020
— Merilowberil (@merilowberil) November 27, 2020
Musıkî Sarrafları’nı daha çok ne mutlu edebilirdi ki? TGC 2020 Sedat Simavi “Radyo Ödülü”müze bugün kavuştuk. 🎉 Bize ilham veren, musıkî tarihimizin hazinelerine ve sarraflara sesiyle ruh katan Mazlum Kiper üstâdımıza teşekkürler... @TGCTr @trtradyo @TRTistradyosu @TRTRadyo1 pic.twitter.com/bxJOrHygp1
— Çiğdem Işık (@cgdmsk) December 17, 2020
✨Musıkî Sarrafları’nı daha çok ne mutlu edebilirdi ki? TGC 2020 Sedat Simavi “Radyo Ödülü”müze bugün kavuştuk. 🎉 Bize ilham veren, musıkî tarihimizin hazinelerine ve sarraflara sesiyle ruh katan Mazlum Kiper üstâdımıza teşekkürler... @TGCTr @trtradyo @TRTistradyosu @TRTRadyo1 pic.twitter.com/DCe10lgbZf
— Sevilay Yüksel Tunalı (@minder_tuhafi) December 17, 2020
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.