Türkiye: CFWIJ Gazeteci Pınar Gayıp’a Açılan Soruşturmayı Kınıyor – Gazetecilik Suç Değildir
Yer: Türkiye, Aydın
Tarih: 27 Ekim, 2021
Available in: 🇬🇧 English
İpek Er’e cinsel saldırıda bulunan ve intihar ederek ölüme neden olan jandarma uzman çavuş Musa Orhan’a ilişkin yaptığı haber ve sosyal medya paylaşımı gerekçesiyle ETHA editörü Pınar Gayıp hakkında soruşturma açıldı. Gazeteci ‘terörle mücadelede yer almış kişileri hedef göstermek’le suçlanıyor. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak Pınar’a açılan soruşturmayı kınıyoruz. Yetkililere gazetecilik mesleğinin kamuoyunu ilgilendiren gelişmelere dair bilgilendirmekle sorumlu olduğunu hatırlatıyor, gazeteci hakkında atfedilen asılsız suçlamaya dair derhal takipsizlik kararı verilmesini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.
Batman’da 18 yaşındaki İpek Er’e cinsel saldırıda bulunma suçlamasıyla tutuksuz yargılanan ve İpek’in intiharına sebep olan jandarma uzman çavuş Musa Orhan’a yönelik 30 Mayıs 2021 tarihinde yaptığı haber ve sosyal medya gerekçesiyle Etkin Haber Ajansı (ETHA) muhabiri Pınar Gayıp hakkında “soruşturma açıldı. Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında gazeteci terörle mücadelede yer almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla suçlanıyor. Söz konusu soruşturmaya dair ifade veren gazeteci, İpek Er’in hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı röportajın içeriğindeki ifadelerle haber yaptığını ve bu haberin hakaret içerikli olmadığını belirterek, hakkındaki suçlamaları reddetti.
Soruşturmaya yönelik CFWIJ’ye konuşan gazeteci, “Musa Orhan, kendisini dikkatli olması konusunda uyaran arkadaşıyla mesajlaşmasında, ‘Gardaşına bir şey olmaz, daha önce de yaptım’ diyerek aslında bu suçu defalarca işlediğini itiraf ediyor. Buna rağmen tutuksuz yargılanıyor. Orhan’ı yargılamayanlar, tepki gösterenlere adeta “cadı avı” uyguluyor. Aslında bana açılan soruşturma da Orhan’ın suçunu ispatlar nitelikte.” ifadelerini kullandı.
Gazeteci şu şekilde devam etti:
“Biz gazeteciler belki eylemlere katılamıyoruz ama haberlerimizle sözümüzü söylüyoruz. Hakkımda soruşturma açıldı ancak benim için yok hükmünde. Devlet, “Terörle Mücadelede Görev Alan Kişiler”e tacizi, tecavüzü, işkenceyi, katliamı “hak” görebilir ancak ben de tam bunun karşısında konumlanan kişilerdenim.” Hakkındaki suçlamaları yok hükmünde sayan gazeteci, yaptığı haberlerde, bu hukuksuzluğa ve hak ihlaline karşı durmaya devam edeceğini söyledi.
Açılan soruşturma gazeteci Pınar Gayıp’a yönelik yasal yolla uygulanan ilk taciz değil. Gazeteci daha önce de meslektaşı Semiha Şahin ile birlikte 13 Nisan 2018'de gözaltına alınmış, savcılık talebiyle tutuklanan gazeteciler, "örgüt üyesi olmak ve örgüt propagandası yapmak"la suçlanmıştı. 15 Haziran 2019'da ev hapsi koşuluyla mahkeme tarafından serbest bırakılan gazetecilerin, görülen sekizinci duruşmasında, mahkeme heyeti gazetecilerin ev hapsini de kaldırmıştı. İki gazetecinin yargılandığı dava hala devam ediyor.
Gazeteci ayrıca 14 Ocak’ta İzmir’de Ezilenlerin Sosyalist Partisi’ne (ESP) yönelik operasyon kapsamında gözaltına alındıktan sonra ev hapsi kararıyla serbest bırakılmıştı. Yaklaşık beş aydır ev hapsinde tutulan gazeteciye yönelik yargılamanın mükerrer olduğuna karar veren İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı dava dosyasını kapattı. Pınar’ın ev hapsinin 20 Haziran’da kaldırılmasına karar verildi.
CFWIJ gazeteci Pınar Gayıp’a yönelik uygulanan sindirme politikalarını kınıyor. Gazeteciler gerçeği yazmakla ve kamuoyunu bilgilendirmekle yükümlüdür. Yargılanamaz. Gazeteci hakkında açılan soruşturmaya yönelik yetkililerden takipsizlik kararı vermelerini talep ediyoruz.
***
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.