Türkiye: Gazeteci Nurcan Yalçın Hakkında 15 Yıl Hapis Cezası İstendi
Yer: Türkiye, Diyarbakır
Tarih: 29 Ekim, 2020
Available in: 🇬🇧 English
Gazeteci Nurcan Yalçın hakkında Diyarbakır’da bulunan Rosa Kadın Derneği’ne üye olduğu gerekçesiyle 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Rosa Kadın Derneği’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, gazeteci Nurcan Yalçın’a yönelik “örgüte üye olma” ve “örgüt propagandası yapmak” gerekçesi ile iddianame hazırladı. Yalçınla ilgili hazırlanan iddianamede savcılık, gazeteciye 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi. Savcı, Nurcan Yalçın’ın Rosa Kadınlar Derneği üyeliğini ve Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’ne gelen gizli tanık ifadelerini delil olarak kabul etti. Gazeteci, savcılığa verdiği ifadede, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Türkiye'de basın özgürlüğüne yapılan usulsüzlükleri yakından takip ediyor. Pek çok kadın gazeteci, yaptıkları haberler nedeniyle “örgüt üyesi olma” veya “örgüt propagandası yapma” suçlamalarıyla yargılanıyor. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak yetkililerin, kadın gazetecileri hedef göstermekten vazgeçmelerini talep ediyoruz. Bu girişimlerin takipçisi olacağız ve gazetecilerin ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz.
...
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.