Türkiye: Habertürk Yazarı Nagehan Alçı’ya 7 Bin 80 TL Para Cezası Verildi

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 31 Mart, 2021
Available in: 🇬🇧  English

Habertürk yazarı Nagehan Alçı hakkında açılan ‘hakaret’ davasının dördüncü duruşması bugün görüldü. Mahkeme, karara vararak Alçı’ya “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan yedi bin 80 TL para cezası verdi.

15 Haziran 2018’de Habertürk’te yayınlanan ‘O utanç verici karara Adalet Bakanı’nın tepkisi’ başlıklı yazısı nedeniyle hakkında dava açılan Nagehan Alçı’nın dördüncü duruşması bugün İstanbul 2. Asliye Mahkemesinde görüldü. Davanın savcısı geçen duruşmada değişmesine rağmen önceki mütalaasını tekrar etti. Mahkeme heyeti verdiği kararda, "sesli, görüntülü veya yazılı bir şekilde kamu görevlisine hakaret etmek" gerekçesiyle Nagehan Alçı’ya yedi bin 80 TL para cezası verdi.

Alçı 2018’de yayınlanan yazısında İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hakkı Yalçınkaya’yı “Maalesef bugün hâlâ birey haklarını önemsemeyen hâkim-savcı zihniyeti yer yer hükümranlığını sürdürüyor” ifadeleriyle eleştirmişti. Alçı yazısında, hakim Hakkı Yalçınkaya’nın Hrant Dink ve oğlu Arat Dink’i sadece Ermeni oldukları için mahkûm ettiğini belirtmiş, Hırant Dink’i ölüme götüren kararı veren hâkimin de kendisi olduğunu sözlerine eklemişti.

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Hakkı Yalçınkaya, yazı yayınlandıktan 2 yıl sonra, kendisine hakaret ettiği iddiasıyla gazeteci Nagehan Alçı'dan şikayetçi olmuş, yayınlanan yazının ‘hakaret ve iftira içerikli’ olduğunu iddia etmişti. İlk duruşmada kendisinin ‘terör örgütlerine hedef gösterildiğini’ ifade eden hakim, köşe yazarı hakkında "sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret etmek" suçundan 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazetecilerin haberleri gerekçe görülerek yargılanmalarını kabul etmiyoruz. Nagehan Alçı’ya karşı verilen para cezasını kınıyoruz.

***

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org

 

The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: CFWIJ Condemns The Police Violence Against Journalists While Covering The Boğaziçi Protests

Next
Next

Turkey: Habertürk Columnist Nagehan Alçi Was Fined To Seven Thousand And Eighty Turkish Lira