Türkiye: CFWIJ Türkiye’de Basına Uygulanan Baskıların Son Verilmesini Talep Ediyor
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 11 Şubat, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Gazeteci Meşale Tolu'nun “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 13. duruşması bugün İstanbul'da görüldü. Duruşmayı 16-17 Eylül 2021 tarihlerinde iki oturum olacak şekilde yine erteleyen mahkemenin, kararı bir sonraki duruşmada açıklanması bekleniyor. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Türkiye'de gazetecilere yönelik uygulanan sindirme politikalarını kınıyor, Tolu’nun derhal beraatini talep ediyor.
Meşale Tolu hakkındaki davanın on üçüncü duruşması bugün İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Gazeteci, terör propagandası yapmak ve terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Bugün görülen duruşmada mahkeme, savunma avukatlarına bilirkişi raporuna karşı beyanlarını sunmaları için 1 ay süre verdi. Gazeteciye yönelik açılan dosyaya esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için iddia makamına gönderilmesine karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı iki oturum olarak 16-17 Eylül tarihlerine erteledi. Mahkeme kararının bir sonraki duruşmada açıklanması bekleniyor.
RedaktionsNetzwerk Deutschland’ın haberine göre, duruşmaya katılmayan gazeteci yargılandığı dava nedeniyle üzerinde büyük bir yükün olduğunu söyledi. Mahkeme, bugün duruşmada usule ilişkin soruları ile avukatların taleplerini reddetti. "Bize suçlamaları reddetme fırsatı verilmiyor." diyen Tolu, bu durumun sadece kendisini değil, genel olarak tüm hükümeti eleştiren ve muhalefet olanları etkilediğini vurguladı.
Gazeteci, Nisan 2017'de İstanbul'da tutuklanmış, yedi aydan fazla cezaevinde kalmıştı. 2017’de Etkin Haber Ajansı’nda muhabir ve çevirmen olarak çalışan gazeteciye karşı açılan Ekim 2017'de başladı. Gazeteci yaklaşık iki ay sonra mahkemenin verdiği adli kontrol şartı ile tahliye edildi. Tolu, Ağustos 2018'de yurtdışı seyahat yasağı kaldırıldıktan sonra Almanya'ya geri döndü.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, Türk yetkililerden gazetecilere yönelik susturma ve sindirme politikalarını sona erdirmesini talep ediyor. Koalisyon olarak ülkede gazetecilere karşı artan baskıdan derin endişe duyuyoruz. Yetkililerden gazetecilerin karşı karşıya kaldığı tüm suçlamalardan beraat etmesini talep ediyoruz ve yineliyoruz: Gazetecilik suç değildir.
...
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.