Türkiye: CFWIJ, Türk Devletinden Tutuklu Gazeteciler Şehriban Abi Ve Nazan Sala İçin Adalet Talep Ediyor; Tutuklu Gazeteciler Derhal Serbest Bırakılsın

Yer: Türkiye, Van
Tarih: 30 Mart, 2021
Available in: 🇬🇧  English

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), tutuklu gazeteciler Şehriban Abi ve Nazan Sala'ya yönelik insanlık dışı işkenceye son verilmesini talep ediyor. Tutuklu gazetecilerin, 2 Nisan 2021'de görülecek ilk duruşmasının takipçisi olacağız. Gazeteciler için derhal adaletin tecelli etmesini diliyor, hakimlerden gazetecileri derhal serbest bırakmalarını talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.

6 Ekim 2020'de Mezopotamya Ajansı'nın (MA) Van bürosuna düzenlenen polis baskınıyla gözaltına alınan Jinnews muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala, Van’ın Çatak ilçe kırsalında operasyona çıkan askerlerin gözaltına alındığı Servet Turgut ve Osman Şiban’ın helikopterden atıldıklarını ortaya çıkan habere imza attıkları için tutuklanmıştı

Gazeteci Abi ve Sala hakkındaki iddianame 16 Şubat 2021'de tamamlanmış, Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından resmen kabul edilmişti. Davanın ilk duruşması 2 Nisan 2021'de görülecek. Gazeteciler, 172 gündür tutuklu olarak adalet bekliyorlar.

CFWIJ tutuklu gazeteciler Şehriban Abi ve Nazan Sala’ya yönelik gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor. Gazetecilerin gözaltına alınmalarından tutuklanmalarına, gönderildikleri cezaevinden şimdiye kadar haklarında birçok insanlık dışı muameleyi kaydettik. 9 Ekim 2020’de tutuklanan gazetecilerin adli erkek koridorundaki bir koğuşta tutulduğunu ve insanlık dışı işkencelere maruz bırakıldığını kamuoyuyla paylaşmıştık.

Hazırlanan iddianamede, gazeteciler hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla yedi yıl altı aydan 15 yıla kadar hapis cezası istemi talep ediliyor. Gazeteci Nazan Sala hakkında ayrıca "zincirleme şekilde basın yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla bir yıl on ay 15 günden 13 yıl 1 aya kadar hapis cezası isteniyor.

14 sayfadan oluşan iddianamede, PKK ve KCK’nın kuruluşu ve amacına detaylı olarak yer veriliyor. Tutuklu gazetecilerin KCK sözleşmesinde geçen Basın Komitesine bağlı kuruluşlarda çalıştıkları iddia ediliyor. İddianamede ayrıca gazetecilerin çalıştıkları basın kuruluşlarının “terör propagandası” yaparak halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, devletin ve kurumlarının aleyhine haberler yaptığı belirtiliyor. Savcılık ayrıca söz konusu yayın organlarının normal şekilde spor, magazin veya doğa olaylarının haberleştirilmediğini ileri sürmüştü.

MA ve güneydoğu bölgesinde işlerini yapmaya çalışan gazetecilerin, yıllardır sistematik bir baskıya maruz bırakılıyor. Tamamı kadın muhabirlere sahip tek haber ajansı Jin News, gün aşırı gözaltılarla, “terör örgütü üyeliği” ve “propaganda yapmak” iddialarıyla suçlanmakta, haber yapmaya çalışan gazetecilerin mesleklerinden vazgeçmeleri hedeflenmektedir.

Söz konusu sistematik baskılara maruz kalan gazetecilerden birisi, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ruken Demir. 16 Kasım 2019'da tutuklanan gazeteci, 6 Mart 2020'deki ilk duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. Demir, yaptığı röportajlar nedeniyle terör örgütü üyesi olmakla suçlanıyor. Gazetecinin yargılandığı dava devam ediyor. Davanın karara bağlanması sonucu gazeteci, terör suçlamalarından 15 yıl hapis cezasına çarptırılabilir.

Ruken Demir, tutuklanmasının ardından cezaevinde de insanlık dışı muamelelere maruz kalmıştı. Gazeteci, yemeğinden çıkan böceklere, kendisine yazılan mektupların ulaştırılmamasına ve görmezden gelinen sağlık sorunlarına kadar birçok kötü muameleyle karşı karşıya kalmıştı.

Jin News muhabiri Melike Aydın da ‘örgüt üyeliği’ suçlamasından yargılanıyor. 12 Kasım 2019'da İzmir'deki evine düzenlenen operasyonla gözaltına alınan gazetecinin telefonu dahil bütün ekipmanına el konulmuştu.

16 Kasım 2019'da Ruken Demir ile birlikte Kazdağları ile ilgili yaptığı haberler ve kadın platformu eylemini takip ettiği gerekçe gösterilerek "örgüt adına faaliyette bulunmak” suçlamasıyla tutuklanan Aydın, 30 Ocak 2020’de tahliye edilmişti. Gazetecinin davası sürüyor.

Tutuklu gazeteciler Abi ve Sala’yla birlikte 2 Nisan’da mahkemeye çıkacak olan ve tutuksuz yargılanan bir diğer gazeteci ise Zeynep Durgut. 18 Aralık 2020'de polisin yaptığı GBT kontrolü sonucu hakkında yakalama kararı olduğu belirtilen Durgut, dört gün boyunca gözaltında tutulmuştu.

Bir diğer yargılanan Jin News muhabiri ise Kibriye Evren. Evren, sosyal medya paylaşımları, yurt dışı seyahatleri ve gizli tanık beyanları nedeniyle “örgüt üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla hakkında 20 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Gazeteci, 9 Ekim 2018 tarihinde Diyarbakır’da tutuklanmış, hakkında açılan davanın sekizinci duruşmasında tahliye edilmişti. Gazetecinin 10 Mart 2020 tarihindeki duruşmasında hakkındaki adli kontrol şartı kaldırılmış, ancak yurtdışı yasağının devamına karar verilmişti. Gazetecinin yargılandığı dava uzun süredir devam ediyor. Evren halen mahkeme kararını bekliyor.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak özellikle güney doğu bölgesinde yaşanan sistematik baskıları yakından takip ediyoruz. Türkiye’de özellikle Kürt gazetecilerin daha fazla usulsüzlüğe maruz bırakıldığını, yaptıkları haberler nedeniyle susturulmaya çalışıldığının farkındayız. Bu Cuma günü tutuklu gazeteciler Şehriban Abi ve Nazan Sala hakkında görülecek davanın ilk duruşmasını yakından takip edeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz. Gazeteciliğin suç olmadığını yineliyoruz. Meslektaşlarımızın gerçeği ortaya çıkarmak amacıyla gazetecilik görevlerini yerine getirdiğinin ve suç işlemediklerinin bilincindeyiz. Türk devletinden tutuklu gazeteciler için adaletin sağlanmasını ve derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz. Söz konusu baskıların basın özgürlüğüne büyük bir darbe olduğuna inanıyor, gazetecilerin hakkında açılan davanın reddedilmesini diliyoruz.

***

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org

 

The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

United States: CFWIJ Condemns The Assault On Adaure Achumba

Next
Next

Turkey: CFWIJ Demands Justice And An Immediate Release Of Imprisoned Journalists Şehriban Abi And Nazan Sala