Türkiye: CFWIJ Gazeteci Rojda Oğuz’un Derhal Beraatini Talep Ediyor

Yer: Türkiye, Van
Tarih: 3 Haziran, 2021
Available in: 🇬🇧  English

Gazeteci Rojda Oğuz hakkında “silahlı terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla açılan davanın üçüncü duruşması bugün Van’da görüldü. Mahkeme, savunma vermeyen sanıklardan savunma alınmasına ve dosyada gizli tanık olarak bulunan üç kişinin dinlenmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 12 Ekim 2021 tarihine erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak uzun yıllardır devam eden ve sürekli ertelenen haksız yargılamaları kınıyor, gazeteci Oğuz’un derhal beraatını talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.

Eski Jin News muhabiri, gazeteci Rojda Oğuz’un gazetecilik faaliyetleri ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan davanın üçüncü duruşması bugün Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gazeteci Oğuz ve avukatı Hüseyin Boğatekin, mazeret bildirerek katılmadığı duruşmada mahkeme, savunma vermeyen sanıklardan savunmalarının alınmasına ve gizli tanıkların bir sonraki duruşmada dinlenmesine karar vererek mahkemeyi 12 Ekim 2021 tarihine erteledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin farklı zamanlardaki protestolarına katıldığı gerekçe gösterilerek 8 Ocak 2016 günü düzenlenen polis operasyonuyla gözaltına alınan gazeteci Oğuz, tutuklanarak Van M Tipi cezaevine götürülmüştü. Dört ay tutuklu kalan gazeteci, “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yedi yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Beş yıldır devam eden davada, gazetecinin mesleki faaliyetleri nedeniyle takip ettiği protesto ve yürüyüşlerin yanı sıra sosyal medya paylaşımları, gizli tanık ifadeleri ve yaptığı haberler suç unsuru gösteriliyor. Ayrıca dava dosyasında, Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nün mahkemeye gönderdiği yazısında, gazeteci Oğuz’un mesleğini yapıp yapmadığı ve basın kartı sahibi olup olmadığına dair dair bilgi ve belgeye rastlanılmadığı iddia ediliyor. Gazetecinin o dönem çalıştığı medya kuruluşunun sağladığı kurumsal basın kartı mahkemece kabul edilmiyor.

MAHKEME HEYETİNİ BEŞ YILDIR GAZETECİ OLDUĞUMA İKNA ETMEYE ÇALIŞIYORUM 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’na dava sürecine yönelik konuşan Rojda Oğuz, sosyal medya paylaşımları nedeniyle tutuklandığını, yaptığı paylaşımların ‘örgüt propagandası’ sayılarak suç unsuru gösterildiğini belirtti. Oğuz, “Dört aya yakın cezaevinde kaldım. İtiraz dilekçesiyle serbest bırakıldım. O tarihten bugüne kadar da yılda iki kere mahkemeye gidiyorum ve gazeteci olduğuma ikna etmeye çalışıyorum.” dedi.

Günümüz siyasi ikliminde Sedat Peker ve Hadi Özışık’ın ortaya çıkan videosunun günümüz ana akım medyasının geldiği noktaya dikkat çeken Oğuz, “Gerçekten habercilik yapan, kamu yararına haber yapan, özellikle kadın gazetecilerin, Türkiye hukuk sistemindeki karşılığını gösteriyor benim beş yıldır bu ülkede yargılanmam.” ifadelerini kullandı.

Kadın gazetecilerin yaşadığı zorluklara da değinen gazeteci, “Kadın ya da erkek gazeteci ayrımı yapmak çok sevdiğim bir yerde durmuyor ancak toplumsal cinsiyet rollerinin bu kadar ayrı ve çok keskin bir toplumda yaşayınca kadın kimliğimiz elbette daha ön plana çıkıyor. Burada kadın gazeteci sıfatını taşıyorum. Kendini çok belirgin bir şekilde gösteriyor. Benim bir de Kürt kimliğim var işin içerisinde. Hem Kürt olmak. Hem kadın olmak. Hem de gazeteci olmak. İşte bu üçü olunca Türkiye’nin neresine giderseniz gidin çok ciddi sorunlarla karşılaşıyorsunuz.” şeklinde konuştu.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türkiye’de haksız suçlamalarla yargılanan gazetecilerin mesleki faaliyetlerini özgürce sürdürebilmelerine dair derin endişe içerisindeyiz. Gazetecilerin en temek görevi kamuoyunu gelişmelerden haberdar etmek ve gerçeği açığa çıkarmaktır. Yargılanamaz. Koalisyon olarak Türk yetkililerden gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerini göz önünde bulundurarak uyguladıkları sindirme politikalarından vazgeçmelerini talep ediyoruz. Tekrar söylüyoruz; gazetecilik suç değildir.

***

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org

 

The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Uzbekistan: CFWIJ Condemns The Decision To Reject The Press Accreditation For Agnieszka Pikulicka

Next
Next

Turkey: CFWIJ Demands Journalist Rojda Oğuz’s Acquittal Immediately