Türkiye: CFWIJ Dokuz Yildir Yargilanan 17 Kadın Gazeteci Ve Medya Çalışanının Derhal Beraatini Talep Ediyor
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 22 Haziran, 2021
Available in: 🇬🇧 English
“KCK Basın Davası” olarak bilinen ve dokuz yıldır “örgüt üyeliği” ve “silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek” suçlamalarıyla aralarında 17 kadın gazeteci ve medya çalışanının da yargılandığı dava 22’inci kez ertelendi. Mahkeme, eksik unsurların giderilmesine hükmederek bir sonraki duruşmayı 23 Kasım 2021 tarihine erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak uzun süredir çeşitli bahanelerle ertelenen davayı kınıyoruz. Mesleki faaliyetlerini yerine getiren gazetecilerin derhal beraatını talep ediyoruz.
Kürt medyasının çeşitli basın kuruluşlarında çalışan 17’si kadın 46 gazeteci ve medya çalışanının “örgüt üyeliği” ve “silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 22’nci duruşması bugün 3. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme heyeti, dosyadaki eksiklerin tamamlanmasına karar vererek bir sonraki duruşmayı 23 Kasım 2021 tarihine erteledi. 2012’de açılan dava dokuz senedir devam ediyor. Davada yargılanan gazeteciler hakkında “silahlı terör örgütü üyesi olmak” ve silahlı terör örgütü kurmak veya yönetmek” suçlamalarıyla yedi yıl ila 22 yıl arasında değişen hapis cezası talep ediliyor.
Davada yargılanan 17 kadın gazeteci ve medya çalışanının isimleri ise şu şekilde; Yüksel Genç, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Sibel Güler, Zuhal Tekiner, Dilek Demiral, Nahide Ermiş, Nilgün Yıldız, Çiğdem Aslan, Ayşe Oyman, Fatma Koçak, Pervin Yerlikaya Babir, Zeynep Kuray, Eylem Sürmeli, Sultan Güneş Ünsal, Evrim Kepenek, Arzu Demir.
Aralık 2011’de Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem ile Azadiya Welat gazeteleri, Demokratik Modernite dergisi ve Fırat Dağıtım'a yönelik düzenlenen operasyonda 46 gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alınmış, 32’si tutuklanmıştı.
Yapılan röportajlar, çekilen fotoğraflar, takip edilen basın açıklamaları, gazetecilerin notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında kayıtlı bulunan haber kaynaklarının isimlerine kadar birçok gazetecilik faaliyeti hazırlanan iddianamede gazetecilere yönelik suç unsuru sayıldı. 32 tutuklunun 17’si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken geriye kalan tutuklular ancak Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) kaldırıldıktan sonra tahliye olabildi. ÖYM’lerin kapatılmasının ardından davanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuran gazeteciler, yerel mahkemede AYM sonucu beklenmeden yargılamaya devam edildi.
Şu anda davaya yönelik tutuklu gazeteci bulunmamasına rağmen dokuz yıldır devam eden süreçte savcılık henüz esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunmadı. Bir sonraki duruşma 23 Kasım 2021’de görülecek.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak uzun yıllardır devam eden ve sürekli ertelenen davaların gazetecileri sindirmek amacıyla uygulanan yeni bir yöntem olduğu kanaatindeyiz. Gazetecilerin temel sorumluluğu kamuoyunu ilgilendiren gelişmeler hakkında haber takibi yapmaktır. Mesleki faaliyetleri nedeniyle hiçbir gazeteci yargılanamaz. Koalisyon olarak davanın derhal sonuçlandırılmasını ve gazetecilerin beraatını talep ediyoruz.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.