Türkiye: CFWIJ Haber Takibi Yapan Beş Kadın Gazeteciye Karşı Uygulanan Polis Şiddetini Kınıyor
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 20 Şubat, 2021
Available in: 🇬🇧 English
HDP Kadın Meclisleri'nin Çağlayan Adliyesi önünde yapacağı basın açıklamasını takip eden beş kadın gazeteciye polis müdahale etti. Haber yerinden uzaklaştırılan gazetecilere polis, “PKK'lı yandaş, araba ezmiyor ki şunları!” ifadelerini kullandı. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak haber takibi yapan gazetecileri hedef alan polisi ve uygulanan polis şiddetini kınıyoruz. Gazetecilik faaliyetlerini yerine getiren gazetecilere yöneltilen ithamları kabul etmiyoruz. Gazetecilik suç değildir.
Halkın Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisleri’nin, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde tutuklu kadınlara uygulanan hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği basın açıklamasına polis müdahale etti. Haber takibi için adliye önüne giden muhabirlerin, Sema Turan ve Berna Kijin (Mezopotamya Ajansı), Yağmur Kaya (Artı Gerçek), Fatoş Erdoğan (Dokuz8 Haber) ve Nişmiye Güler (Jin News) çekim yapması polis tarafından engellendi. Haber yerinden uzaklaştırılan gazetecilere polis daha sonra ‘PKKlı yandaş’ suçlamasında bulundu.
Artı Gerçek’in paylaştığı video-haberde, görüntü çekmesi engellenmeye çalışılan muhabir Yağmur Kaya’ya polis “Araba ezmiyor ki şunları” ifadelerini kullandı. Gazetecinin, “Araba ezmese sen mi ezeceksin?” sorusuna ise polis memuru, cevap olarak “Evet” dedi. Habere göre Yabancı basının da görüntü almasını engelleyen polis, İspanyol basınından bir gazeteci için de “Ajan mıdır nedir?” diyerek itham etti. Ablukaya alınan muhabirlerin basın kartı da polis tarafından sıkça soruldu.
CFWIJ’e konuşan muhabir Yağmur Kaya Boğaziçi Protestolarından beri polis şiddetinin gittikçe daha sertleştiğini vurgulayarak “Boğaziçi eylemleri sonrası biz gazeteciler devletin şiddetine daha çok maruz kaldık, kalıyoruz. Son zamanlarda herhangi bir eylem olacaksa, basın eylem alanına alınmıyor, alandan kolluk kuvvetleri tarafından uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Uzaklaşmadığımız takdirde gözaltına alınmakla tehdit ediliyoruz.” dedi.
Dün haber takibi yaparken maruz kaldığı ithamları da değerlendiren Kaya şu şekilde devam etti:
“Açıkçası daha öncede çok kere darp edildim. Basın kartım parçalayıp yüzüme fırlattıkları da oldu; fakat ilk defa bir kolluğun "PKK yandaşı, ya Nesin?" demesine maruz kaldım. Bu, hedef göstermektir. İşimizi yapmamızın engelleniyor olması yetmezmiş gibi bir de bir durum, bir olay ile ilişkilendiriliyoruz. Niye? Doğruları yazdığımız için. Tanık olduğumuz olayları kamuoyuna duyurduğumuz için. Yani onların istediği gibi bir gazeteci olmadığım için ya tehditlerine ya da şiddetine maruz kalıyorum. Ben ne muhalif bir gazeteciyim, ne iktidar yanlısı bir gazeteciyim, ben gazeteciyim ve mesleğimin bana öğrettiği neyse onu yapmaya çalışıyorum.”
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazetecilerin işini engelleyen polisi ve uyguladığı polis şiddetini kınıyoruz. Türkiye’de gazetecilere yönelik giderek artan baskılardan büyük endişe duyuyoruz. Haber takibi yapmak bir gazetecinin en temel hakkıdır ve engellenemez. Yetkililerden basın özgürlüğüne gölge düşüren polis şiddetine son vermelerini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.
...
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.
Polis gazetecileri hedef aldı: PKK yandaşları, araba ezmiyor ki şunları!https://t.co/g74ELCH8XP pic.twitter.com/MSoEck89Fe
— Artı Gerçek (@artigercek) February 19, 2021
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.