Türkiye: CFWIJ Gazeteci Buse Söğütlü’ye Uygulanan Yargı Yoluyla Taciz Edilmesini Kınıyor
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 14 Nisan, 2021
Available in: 🇹🇷 English
Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü hakkında terör suçlamalarıyla açılan davanın üçüncü duruşması bugün görüldü. Mahkeme, duruşma savcısının esas hakkında mütalaasını hazırlamasını ve gazeteci hakkında iddianamede bulunmayan ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlamasından ek savunma yapmasını talep etti. Bir sonraki duruşmayı 14 Eylül 2021 tarihine erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), gazeteciye yönelik asılsız suçlamalarla açılan söz konusu davayı kınıyor. Buse’nin derhal beraatını talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.
Buse Söğütlü hakkında zamanın İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek’i eleştirdiği Twitter paylaşımıyla ilgili soruşturma başlatılarak hakkında hazırlanan iddianame 23 Mart’ta kabul edilmişti.
İki sayfalık iddianamede, gazetecinin Halk Hukuk Bürosu ve Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarının tutuklanmasına ve toplamda 159 yıl ile cezalandırılmasına karar veren İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi ile ilgili paylaşımları yer alıyor. İddianamede hâkimden “mağdur” olarak bahsedilirken Buse Söğütlü’nün “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan cezalandırılması talep edilmişti.
Buse Söğütlü'nün paylaşımı ile "söz konusu hakimi silahlı terör örgütü DHKP-C ve diğer marjinal sol örgütlerin hedefine soktuğu" iddia edilirken TCK 314/2 hükmünce cezalandırılması ve TCK md 53/1'de yer alan belirli haklardan yoksun bırakılması talep edilmişti. Gazeteci, altı yıldan 13 yıla kadar hakkında hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Bugün İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, MİT ve Terörle Mücadeleden talep edilip incelenen dosyalar sonucu gazetecinin herhangi bir terör örgütüyle bağlantısı olmadığı kabul edildi. Ancak, hakkında hazırlanan iddianamede söz konusu suçlamalara dair herhangi bir suç unsuru bulunmamasına rağmen, mahkeme başkanı Söğütlü’nün bu sefer de ‘kamu görevlisine hakaret’ suçlamasından ek savunma hazırlamasını talep etti. Savcının esas hakkında mütalaasını da tamamlamasını isteyen mahkeme duruşmayı 14 Eylül 2021 tarihine erteledi.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’na yargılandığı dava hakkında konuşan Gazete Yolculuk muhabiri, hakkında açılan davada terörle bağlantılı herhangi bir suç unsuru bulunmamasına rağmen talep edilen ek savunmanın, gazeteciye karşı ceza verilmek üzere atılmış bir adım olarak değerlendirdi. Söğütlü, sosyal medya hesabından eleştiri yönelttiği hakim Akın Gürlek’in siyasi yargılamalarda oldukça öne çıkmış, hükümete yakınlığıyla bilinen bir hakim olduğunu vurgulayarak, yargılandığı 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nin de bu nedenle üzerinde baskı olduğunu belirtti.
Söğütlü: Bi̇r Takım Eleşti̇ri̇ Mekani̇zmalari Susturulmaya Çalışılıyor
Gazeteci, davanın başından beri birçok hukuksuzluğun söz konusu olduğunu da sözlerine ekleyerek, “İddianamenin hem teknik hem de içerik açısından çok büyük eksiklikleri var. Baştan kabul edilmemesi gereken bir dava aslında.” ifadelerini kullandı. “Neredeyse her gün birden fazla gazeteci çeşitli nedenlerle yargılanıyor. Bu dava da bu sürecin bir parçası. Hemen hemen her dosya genişletilerek aslında gazetecilere had bildirme ya da onlara mesaj verme niteliği taşıyor.” diyerek devam eden gazeteci, yargının bir takım eleştiri mekanizmalarını susturma amacıyla söz konusu davalara baktığını da sözlerine ekledi.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazeteci Buse Söğütlü’ye yönelik ceza verilme amacı taşıyarak hakkında iddia edilen asılsız suçlamaları kınıyoruz. Mahkeme heyetinden gazetecinin derhal beraatını talep ediyoruz. Türk yetkililerden ifade ve basın özgürlüğü kriterlerine saygı duymalarını ve gazetecileri mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılamalarına son vermelerini talep ediyoruz. Gazeteciler gerçekleri yazmakla yükümlüdür ve yargılanamaz.
***
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.