Türkiye: CFWIJ Gazeteci Yasemin Çongar’a Yönelik Açılan Davanın 35’inci Kez Ertelenmesini Kınıyor
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 2 Haziran, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Kapatılan Taraf gazetesi yöneticilerinin “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin, ifşa ve imha etme” suçlamasıyla yargılandığı ve yargılananlar arasında Yasemin Çongar’ın da bulunduğu davanın 35’inci duruşması bugün görüldü. Mahkeme davayı yine erteledi. Esas hakkında mütalaasını yapan savcı, Çongar'a yönelik 'devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama' suçundan 10 yıla kadar hapis cezası talep etti. Mahkeme verdiği ara kararda, avukat ve gazetecilerin mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre vererek duruşmayı 18-19 Ekim 2021 tarihine erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak sürekli ertelenen davaların gazetecileri yıpratma amacı taşıdığına inanıyoruz. Türkiye’de yargılamaların adil bir biçimde yapılmasını, yetkililerden gazetecilere yönelik beraat kararı vermesini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.
Kapatılan Taraf gazetesinin eski yöneticileri Yasemin Çongar, Ahmet Altan ile çalışanları Yıldıray Oğur ve Mehmet Baransu’nun, Genelkurmay’a ait “Egemen Harekât Planı” adlı gizli belgeyi yayınlamaları iddia edilerek haklarında “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin, ifşa ve imha etme” suçlamasıyla yargılandıkları davanın 35’inci duruşması bugün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Bugün görülen davada Yasemin Çongar’ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu duruşma salonunda hazır bulundu. Esas hakkında mütalaasını açıklayan savcı, Çongar hakkında 'devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama' suçlamasıyla beş yıldan on yıla kadar hapis cezası talep etti. Mahkeme davada verdiği ara kararda yargılanan gazeteci ve avukatlarının açıklanan mütalaaya yönelik savunmaları hazırlaması için duruşmayı 18-19 Ekim 2021 tarihine erteledi.
ANAYASA MAHKEME KARARI YOK SAYILIYOR
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’na dava sürecine dair konuşan Avukat Figen Albuga Çalıkuşu, gazeteci Çongar’ın ‘Egemen Harekât Planı ile ilgili herhangi bir belgeye ulaşmadığını, söz konusu planı haber konusu yaptığına dair dava dosyasında hiçbir kanıtın bulunmadığını söyledi. Dava dosyasında Genelkurmay Başkanlığı’nın planı 2008 yılında imha ettiğine dair açıklamanın yer aldığını belirten Çalıkuşu, imha edilen bir plana dair 2010 yılında ifşa edildiğinin iddia edildiğini ifade etti.
Anayasa Mahkemesi’nin kararına dikkat çeken Çalıkuşu, kararın herkes için bağlayıcı olduğunu, Anayasa Mahkemesi’nin ve Adalet Bakanlığı’nın, Taraf Gazetesi’nin Egemen Harekat Planı’na dair bir haberin yayınlanmadığına karar verdiğini söyledi.
BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KÖKÜNE DİNAMİT KOYULUYOR
Çalıkuşu şu şekilde devam etti: “Hukuki boşluklar, mantık hataları barındıran bir yargılamaya şahit oldum bugün. Dava yıllardır sürüyor ve yıllardır durumu anlatıyoruz. Bugünkü duruşmada da söyledim. Hukuk bugün intihar ediyor, yağmalanıyor. Buna izin vermeyin. Yanlış olur. Anayasal bir suç işlersiniz. Anayasa Mahkemesi kararını yok sayamazsınız. Dosyayı okuduklarına da inanmıyorum çünkü altıncı kez heyet değişti. Basın özgürlüğüne gelene kadar o kadar çok anayasal hak ihlal ediliyor ki burada. Savunma hakkı ihlal ediliyor. Adil yargılama hakkı ihlal ediliyor. Anayasa Mahkemesi kararı dinlenmeyerek anayasa yok sayılıyor. Dolayısıyla yayınlanmamış bir belge üzerinden ceza veriliyor. Basın özgürlüğüne dinamit konuluyor.”
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, uzun yıllardır devam eden davanın halen karara varılamamasının ardında gazetecileri sindirme ve yıpratma amacı yattığına inanıyor. Gerçekdışı iddialar ileri sürülerek, gazeteciler haksız suçlamalara maruz bırakılıyor. Türk yetkililerden anayasal hak ve özgürlüklere uygun bir yargılama süreci talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir. Yasemin Çongar ve yargılanan diğer gazetecilere dair derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz.
***
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.