Türkiye: Gazeteci Sadiye Eser’in “Örgüt Üyeliği” Suçlamasıyla Cezalandırılması Talep Edildi

Yer: Türkiye, İstanbul   
Tarih: 12 Mayıs, 2022
Available in: 🇬🇧 English

Gazeteci Sadiye Eser’in yargılandığı davanın sekizinci duruşması bugün İstanbul’da görüldü. Mütalaasını mahkemeye sunan savcı gazetecinin “örgüt üyeliği” suçlamasından yargılanmasını talep etti. Mahkeme sanıklara mütalaaya karşı savunmalarını tamamlaması için ek süre vererek bir sonraki duruşmayı 8 Eylül’e erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) savcılık talebini kınıyor. Mesleki faaliyetlerine getiren hiçbir gazeteci haksız suçlamalarla yargılanamaz. 

Gazeteci Sadiye Eser’in Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Sadık Topaloğlu ile birlikte “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın yedinci duruşması bugün İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Esas hakkında mütalaasını mahkemeye sunan dava savcısı gazetecilerin “terör örgütüne üye olmak” suçlamasından cezalandırılmasını talep etti. 

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) Eylem Sonbahar’ın aktardığına göre, savcı davaya tanık olarak gösterilen ve hiçbir duruşmaya katılmayan Özgür Baran’ın dinlenilmesinden vazgeçilmesini talep etti. Duruşmaya katılan Sadiye Eser’in avukatı Özcan Kılıç da tanığın davaya herhangi bir katkısının olmayacağını savunarak dinlenilmekten vazgeçilmesini talep etti. Diğer sanık avukatının da mahkemeden aynı talepte bulunması üzerine mahkeme oybirliğiyle tanığın dinlenmemesine karar verdi. 

Soruşturmanın genişletilmesine dair herhangi bir taleplerinin de olmadığını belirten avukatlar, gazetecilerin adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını istedi.

İddia makamı ise daha önceki suçlamaları tekrarlayarak gazetecilerin “örgüt üyeliği” ile cezalandırılmasını talep etti. Mütalaaya karşı savunmaların tamamlanması için sanıklara ek süre veren mahkeme duruşmayı 8 Eylül’e erteledi. 

Sadiye Eser, 29 Kasım 2019'da MA ofisinden çıktıktan sonra gözaltına alınmış ve 2 Aralık 2019'da gizli tanık ifadeleriyle “örgüt üyeliği” gerekçe gösterilerek tutuklanmış ancak 26 Mart 2020 tarihinde görülen ilk duruşmada adli kontrol şartıyla tahliye edilmişti

Davaya yönelik hazırlanan iddianamede Sadiye Eser’in yurtdışına yaptığı seyahatler delil olarak gösterilmiş, gözaltına alındığı sırada polis tarafından el konulan cep telefonuna ait şifreyi, polislere bildirmemesi “örgütsel tavır” olarak kabul edilmişti. Ayrıca gazeteciye ait MP3 müzik çalar içerisinde yer alan Kürtçe şarkılar da iddianamedeki deliller arasında sayılmıştı.

Cezaları onanırsa gazeteciler terör suçlamalarından yedi yıl altı aydan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak savcılık talebini kınıyoruz. Gazetecilerin sosyal medya paylaşımları ya da yazdıkları haberler gerekçe gösterilerek terör suçlamalarından haksız yere yargılanmaları kabul edilemez. Dolayısıyla Türk yetkililerden Sadiye Eser ve meslektaşı Sadık Topaloğlu hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz.

 
 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Chile: Francisca Sandoval Succumbs To Gunshot Wounds After Shooting At Labor Day Protest

Next
Next

Turkey: Prosecutor Asks Istanbul Court To Seek Conviction Of Journalist Sadiye Eser On Fabricated Terror Charges