Türkiye: Gazeteci Nurcan Yalçın’a Hapis Cezası Verildi, CFWIJ Mahkeme Kararını Kınıyor

Yer: Türkiye, Diyarbakır
Tarih: 22 Kasım, 2021
Available in: 🇬🇧 English

Gazeteci Nurcan Yalçın’ın “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın altıncı duruşması bugün Diyarbakır’da görüldü. Gazeteci, "üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan iki yıl bir ay, "örgüt propagandası yapmak" suçundan ise bir yıl altı ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme Nurcan’a yönelik ‘örgüt propagandası yapmak’ suçu için hükmün açıklanmasını geri bıraktı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek gazetecileri sindirmek amacıyla verilen ağır cezaları kınıyor. Türk yetkililerden basın özgürlüğü kriterlerini gözeterek gazeteci Nurcan Yalçın’a yönelik hapis cezası kararının bozulması yönünde adım atmasını talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir. 

Gazeteci Nurcan Yalçın hakkında Rosa Kadın Derneği soruşturma kapsamında “örgüt üyeliği” ve “zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla açılan davanın altıncı duruşması bugün Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme gazeteci hakkında hapis cezası verdi. Duruşmaya gazeteci katılmazken avukatı Resul Temur hazır bulundu.

Jinnews’ün aktardığına göre, bugün görülen duruşmada iddia makamı gazetecinin “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Talebin ardından söz alan avukat Resul Temur, iddia makamının mütalaasını kabul etmediklerini, beyanlarını mahkemeye yazılı bir şekilde sunduklarını ve müvekkili hakkında yürütülen bir soruşturma olmadığını belirtti. 

Roza Kadın Derneği’ne üyeliğinde yasal dernek üyeliği olduğunu belirten avukat, gazetecinin yasal hakkının suç olarak gösterildiğini ifade etti. Duruşmada gizli tanık beyanına da değinen avukat, “Gizli tanıktan alınan beyanda müvekkil yönünden bir beyan yokken götürüp müvekkilin fotoğrafını gizli tanığın önüne koymak art niyetliliktir. Gizli tanık müvekkili lanse ederek kendini kurtarmak istemektedir. Gizli tanık beyanı tek başına hükme esas alınmamalıdır” ifadelerini kullandı.

Gazetecinin Sosyal Güvenlik Kurumu’nda kaydı olduğunu da sözlerine ekleyen Temur, Nurcan’ın bir prodüksiyon şirketinde çalıştığını, gazeteci olduğunu söyleyerek gazetecinin suçlamalardan beraatını talep etti.

Kısa bir aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Nurcan Yalçın’a “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” iddiasıyla iki yıl bir ay, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla da bir yıl altı ay 22 gün hapis cezası verdi. Hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar veren mahkeme, gazeteci hakkında adli kontrol yasağı getirilmesine de hükmetti.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazeteciler hakkında asılsız suçlamalarla sadece mesleğini yaptığı için verilen haksız cezalandırmaları kınıyoruz. yetkililerden yargı yoluyla gazetecilere yönelik uygulanan sindirme politikalarından vazgeçmelerini ve Nurcan Yalçın hakkında verilen cezanın iptal edilmesini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.

 
 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak kolluk güçlerinin gazetecilere uyguladığı şiddeti kınıyoruz. Gazetecilerin en temel hakkı olan haber yapma haklarının ihlal edilmesi kabul edilemez. Güvenlik güçlerinden el konulan basın kartlarının derhal iade edilmesini talep ediyoruz. Gazetecileri sindirmek için uygulanan politikalardan derhal vazgeçilmeli, basın özgürlüğü kriterlerine uygun şekilde gazetecilik mesleği icra edilmelidir.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Canada: Judge Orders Amber Bracken’s Release, Three Days After Her Arrest RCMP From Gidimt’en Camp

Next
Next

Turkey: Journalist Nurcan Yalçın Handed Over Three Years In Prison In Bogus Terror-related Case