Türkiye: Gazeteci Hülya Kılınç Tutuklandı

Yer: Türkiye, Manisa
Tarih: 14 Şubat, 2022
Available in: 🇬🇧  English

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensuplarının kimlik bilgilerinin açıklanmasına yönelik dava sonucu hakkında verilen hapis cezası istinaf tarafından onanan gazeteci Hülya Kılınç, cezaevine gönderildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklanan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir. 

Libya’da yaşamını yitiren bir MİT mensubunun kimlik bilgilerinin açıklanmasına dair yargılanan, hapis cezasına çarptırılan ve cezaları onanan gazeteci Hülya Kılınç ve meslektaşları Murat Ağırel ile Barış Pehlivan bugün cezaevine gönderildi.

İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesinin 9 Eylül 2020 tarihli "istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek" Hülya Kılınç'ın üç yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin kararı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından 28 Ocak 2022'de onanmıştı. 

Söz konusu onama kararı üzerine hakkında verilen hüküm kesinleşen gazeteci Hülya Kılınç, kararın infazı için Manisa İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından evinden alındı. Manisa Şehir Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirilen gazeteci, cezaevine gönderildi.

Gazeteci Hülya Kılınç meslektaşları Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Murat Ağırel, Aydın Keser ve Ferhat Çelik ile birlikte "Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarının ve ailelerinin kimlik, görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgileri yayımlamak, yaymak ve açıklamak" suçlaması ile aynı davada yargılandı. Barış Terkoğlu, Aydın Keser ve Mehmet Ferhat Çelik tutukluluğunun dördüncü ayında tahliye edilirken, Barış Pehlivan, Hülya Kılınç ve Yeniçağ yazarı Murat Ağırel, Libya MİT mensubunun cenaze haberi nedeniyle altı ay tutuklu kaldı.

9 Eylül 2020’de görülen davada tahliye verilen Hülya hakkında yöneltilen "istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek" suçlamasıyla verilen ceza istinaf mahkemesine gitse de iki yılın ardından gazetecinin cezası onandı. Gazeteci üç yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırıldı. 

Hülya, 2022’nin başından beri tutuklanarak cezaevine gönderilen ikinci kadın gazeteci oldu. CFWIJ’in Türkiye’de şimdiye kadar kaydettiği tutuklu kadın gazeteci sayısı ise beşe yükseldi. Ülkede gazetecilik faaliyetleri gerekçe gösterilerek yasal yolla taciz edilen ve haklarında hapis cezası verilen rakamlar son derece endişe verici seviyeye ulaşmıştır. Ülkede gazetecilere uygulanan baskı ve sindirme politikalarına derhal son verilmelidir. Gazeteciler basın özgürlüğü kriterlerine uygun bir şekilde özgürce mesleklerini sürdürebilmelidir. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak meslekleri gerekçe gösterilerek tutuklanan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: Justice Arrived To Journalists Eylem Sonbahar And Sema Karakurt After Four Years Of Prosecution

Next
Next

Turkey: Journalist Hülya Kılınç Was Arrested For Second Time