Türkiye: Diyarbakır Cumhuriyet Savcısı Gazeteci Hatice Şahin’in 15 Yıl Hapisle Cezalandırılmasını Talep Etti
Yer: Türkiye, Diyarbakır
Tarih: 11 Mayıs, 2022
Available in: 🇬🇧 English
Yeni Yaşam Gazetesi editörü Hatice Şahin’e “silahlı örgüt üyeliği” suçlamasıyla açılan davanın dokuzuncu duruşması bugün görüldü. Mütalaasını sunan savcı gazetecinin “örgüt üyeliği” suçlamasından 15 yıl hapisle cezalandırılmasını talep etti. Sanıkların mütalaaya karşı savunmalarını tamamlamaları için ek süre veren mahkeme, bir sonraki duruşmayı 19 Eylül’e erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek yapılan haksız yargılama ve cezalandırma taleplerini kınıyoruz. Hatice Şahin’in derhal beraat edilmesini talep ediyoruz.
Hatice Şahin’in “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması bugün Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Gazeteci hakkında yedi yıl altı aydan 15 yıla kadar hapis cezası istenen davanın bugün görülen duruşmasına gazeteci katılmazken avukatı Resul Temur hazır bulundu.
Duruşmada, iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) Deniz Tekin’in aktardığına göre, incelenen dijital materyallere göre gazetecinin Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri için İstanbul ve Diyarbakır arasında uçakla seyahat ettiği iddia edildi. Gizli tanık ifadelerine yer verilen mütalaada gazeteci Hatice Şahin’in örgüt içerisinde faaliyette bulunduğu, 2014-2015 yılları arasındaki sokağa çıkma yasakları döneminde gazetecilik mesleği altında Sur ilçesinde giderek, oradan görüntü aldığı ve yaptığı sinevizyonla halkı çatışmaya ve başkaldırmaya teşvik ettiği" öne sürüldü. Ayrıca gazetecinin Özgür Kadın Hareketi (TJA) içerisinde yer aldığı ve "KCK'nın basın sorumlusu" olduğu ileri sürüldü.
Gazetecinin uçuş bilgileri, yapılan aramalarda isminin geçtiği kısımlar, gizli tanık beyanları dikkate alındığında “sözde” Kürt Ulusal Birliğini sağlamak, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak, toplumsal ayrışmaya sebep olacak ve halk kitlelerini etkilemeye varan eylemleri amaçladığını iddia edildi. Gazetecinin üzerine atılı örgüt üyesi olmak suçunu işlediğini savunan dava savcısı, Hatice’nin söz konusu suçlamadan cezalandırılmasını talep etti. Savcı ayrıca gazeteci hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının da devam edilmesini istedi.
Mütalaaya katılmadıklarını beyan eden avukat Resul Temur ise esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmaların hazırlanması için mahkemeden ek süre talep etti.
Sanık avukatının talebini kabul eden mahkeme ek süre vererek bir sonraki duruşmayı 19 Eylül’e erteledi. Ayrıca gazeteci hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının devamına karar verildi.
Yeni Yaşam Gazetesi editörü Hatice Şahin’e Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 9 Ekim 2018 tarihinde soruşturma açılmış, Hatice Şahin’in evinde arama yapılmıştı. Gazeteci soruşturma kapsamında 18 Ekim 2018’de gözaltına alınmıştı. Şahin’in evinde yapılan arama sonucu, gazetecinin ajandası ve dijital materyallerine el konulmuştu. Gazeteci bir günlük sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.
23 Ekim 2020’de tamamlanan iddianamede, Şahin hakkında “Demokratik Toplum Kongresi (DTK) çalışmaları kapsamında örgütsel nitelikteki eylemlere katıldığı” iddia edilmiş, iddianamede Şahin’in Eylül ve Aralık 2017 tarihlerinde İstanbul-Diyarbakır arasında yaptığı uçak seyahatleri listelenmişti. Gazetecinin yaptığı seyahatlerin “DTK faaliyetleri kapsamında yapıldığı” belirtilen iddianamede, Şahin’in kapatılan Özgür Kadın Kongresi Derneği’ne üyeliği de hakkındaki suçlamalara delil olarak gösterilmişti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak uzun zamandır devam eden söz konusu yasal süreçlerin gazetecileri yıpratmaya yönelik uygulanan politikalar olduğunu hatırlatıyor, gazetecinin derhal beraat edilmesini talep ediyoruz. Gazetecileri susturmak amacıyla yapılan yasal girişimlerin basın özgürlüğüne gölge düşürdüğünü gözlemekteyiz. Gazeteciler mesleki faaliyetlerini söz konusu baskı altında sürdürmeye çalışmaktadır. Koalisyon olarak Türk yetkililerden gazetecilerin yargı yoluyla tehdit edilmeden özgürce yazabilecekleri bir ortam yaratma konusunda duyarlı bir yaklaşım sergilemelerini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.