Coalition For Women in Journalism

View Original

Türkiye: CFWIJ Gazeteci Meşale Tolu Yönelik Savcılık Mütalaasının Karara Bağlanmasını Talep Ediyor

Lokasyon: Türkiye, İstanbul
Tarih: 16 Eylül, 2021
Available in: 🇬🇧  English

Gazeteci Meşale Tolu'nun “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 14’üncü duruşması bugün İstanbul'da görüldü. Esas hakkında mütalaasını sunan savcılık, gazeteciye yönelik beraat edilmesini talep etti. Mahkeme, avukatların mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için talep ettiği ek süreyi kabul ederek bir sonraki duruşmayı 24 Aralık 2021 tarihine erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), savcılık kararını memnuniyetle karşılıyor ancak mahkeme heyetinin savcılık kararına dikkate alarak gazeteci hakkında beraat kararı verilmesini talep ediyor.

Meşale Tolu hakkındaki davanın 14’üncü duruşması bugün İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Gazeteci, terör propagandası yapmak ve terör örgütüne üye olmak suçlamasıyla 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Bugün görülen duruşmada savcılık esas hakkında mütalaasını mahkeme heyetine sundu. Savcılık gazetecinin beraatını talep etti.  Mahkeme kararının bugün açıklanması beklenirken, avukatların ek süre talebiyle bir sonraki duruşma 14’üncü kez ertelendi. Bir sonraki duruşma 24 Aralık 2021 tarihinde görülecek. 

Meşale Tolu, Nisan 2017'de İstanbul'da tutuklanmış, yedi aydan fazla cezaevinde kalmıştı. 2017’de Etkin Haber Ajansı’nda (ETHA) muhabir ve çevirmen olarak çalışan gazeteciye karşı açılan Ekim 2017'de başladı. Gazeteci yaklaşık iki ay sonra mahkemenin verdiği adli kontrol şartı ile tahliye edildi. Tolu, Ağustos 2018'de yurtdışı seyahat yasağı kaldırıldıktan sonra Almanya'ya geri döndü.

CFWIJ, adli tatilin Eylül ayı başında bitmesinin ardından şimdiye kadar üç kadın gazetecinin davasını takip etti. Üç kadın gazetecinin de duruşmaları çeşitli gerekçelerle yine ertelendi. Gazeteciler sosyal medya paylaşımları ya da yazdıkları haberler gerekçe gösterilerek terör suçlamalarından yargılanıyorlar. Tıpkı Meşale Tolu gibi kadın gazetecilerin çoğunun davası yıllar süren duruşmaların ardından haksız cezalandırmalarla sonuçlanıyor. Türkiye’nin geldiği konum değerlendirildiğinde söz konusu politikaların gazetecileri sindirme amacı taşıdığı açıkça görülmektedir. 

Dolayısıyla, Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türk yetkililerden gazetecilere yönelik susturma ve sindirme politikalarını sona erdirmesini talep ediyor. Koalisyon olarak ülkede gazetecilere karşı artan baskıdan derin endişe duyuyoruz. Yetkililerden gazetecilerin karşı karşıya kaldığı tüm suçlamalardan beraat etmesini talep ediyoruz ve yineliyoruz: Gazetecilik suç değildir.

The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.