Türkiye: CFWIJ Gazeteci Öznur Değer’e Açilan Soruşturmayi Kiniyor
Lokasyon: Türkiye, Mardin
Tarih: 1 Eylül, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Jinnews muhabiri Öznur Değer hakkında Konya’da Dedeoğulları ailesinden yedi kişinin silahlı saldırı sonucu öldürülmesine yönelik yaptığı paylaşımlar ve haberler gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazeteciye yönelik söz konusu sindirme girişimini kınıyoruz. Türk yetkililere gazeteciliğin suç olmadığını tekrar hatırlatıyoruz. Gazetecilerin mesleki faaliyetleri nedeniyle yargı yoluyla taciz edilmesi kabul edilemez.
Mezopotamya Ajansı’nın (MA) aktardığına göre, Jinnews Ankara muhabiri Öznur Değer hakkında Mardin Kızıltepe Cumhuriyet Başsavcılığı, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik, aşağılama" suçlamasıyla soruşturma başlattı. Gazeteci, Kızıltepe'de ifade verdi. Soruşturma kapsamında ifade veren Değer’e, Konya'nın Meram ilçesinde 30 Temmuz'da düzenlenen silahlı saldırı sonucu öldürülen Dedeoğulları ailesine yönelik sosyal medya paylaşımları soruldu. Gazetecinin yaptığı paylaşımlar suç unsuru sayıldı.
Değer’in saldırıya yönelik yaptığı haberler ve "Bende Kürdüm", "Husumet değil 'ırkçı saldırı', 'öldürme' değil katletme", "Kürtlere Konya'da katliam yapılıyor", "Elmadağ'da Kürt kadın ve çocuklarına ırkçı saldırı" ve "Nereye kadar bu ırkçılık" paylaşımları savcılık tarafından suçlama konusu olarak gösterildi. Gazeteci verdiği ifadede, yaptığı haberleri paylaştığını ve paylaşımlarının ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu vurguladı, hakkında iddia edilen suçlamaları ise reddetti.
Konya’daki silahlı saldırıya yönelik daha önce de MA muhabiri Berna Kişin, Dedeoğulları ailesine dair yaptığı haberler sonucu hükümet yanlısı Memleket Gazetesi tarafından hedef gösterilmişti. Gazetecinin hedef gösterildiği haberde, Konya’da yaşanan olayın MA’da ırkçılık propagandasına çevrildiği iddia edilmişti. Haberde gazeteci Kişin’in birkaç kez ismi tekrar edilerek, yaşanan olaya dair karalama kampanyası düzenlediği ileri sürülmüştü.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak daha önce de birçok kez yaptığı haber takipleri nedeniyle polis şiddetine maruz kalan Öznur Değer’in yanındayız. Türk yargısına gazetecilik faaliyetlerinin suç olmadığını hatırlatıyor, gazetecilere yönelik yargı yoluyla uygulanan tacizlere derhal son verilmesini talep ediyoruz. Basın ve ifade özgürlüğü gazetecilerin en temel hakkıdır. Bu konuda yapılan hiçbir müdahale kabul edilemez.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.