Türkiye: CFWIJ Aihm’in Gazeteci Banu Güven Hakkında Verdiği Kararı Memnuniyetle Karşılıyor
Yer: Türkiye
Tarih: 4 Mayıs, 2021
Available in: 🇬🇧 English
17-25 Aralık yolsuzluk skandalının ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'yla ilgili getirilen haber yasağına ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuran gazeteci Banu Güven hakkında hak ihlali yapıldığına karar verildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak AİHM’in basın özgürlüğünü gözeterek verdiği kararı memnuniyetle karşılıyor, kararın Türkiye yargısına emsal olmasını talep ediyoruz.
AİHM, gazeteci Banu Güven’in başvurusuna dair verdiği kararda, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının ardından dönemin bakanları Erdoğan Bayraktar, Mehmet Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Muammer Güler hakkındaki iddiaları araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonu ile ilgili haber yapılmasının yasaklanmasının basın ve ifade özgürlüğü ihlali olduğuna hükmetti. Ayrıca, Banu Güven'in başvurusunu oybirliği ile kabul eden AİHM, Güven'e 1500 avro tazminat ödenmesine karar verdi.
Gazeteci Güven Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “17/25 Aralık'tan sonra dört bakan hak yolsuzluk rüşvet iddiaları için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, ama haberini yapmak yasaklanmıştı. AİHM başvurum üzerine bunun hak ihlali olduğuna karar verdi! Basın özgürlüğü kazandı.” ifadelerini kullandı.
17/25 Aralık'tan sonra dört bakan hakk yolsuzluk rüşvet iddiaları için Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş, ama haberini yapmak yasaklanmıştı. AİHM başvurum üzerine bunun hak ihlali olduğuna karar verdi! Basın özgürlüğü kazandı. @cyberrights ve @KeremALTIPARMAK teşekkürler! https://t.co/ArIhMIq522
— Banu Guven (@banuguven) May 4, 2021
Güven ile birlikte aynı konu üzerinde ayrıca başvuru yapan akademisyenler Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz’e yönelik ise başvuruları oy çokluğu ile reddedildi. Twitter hesabından açıklama yapan Altıparmak, “Öncelikle Banu Güven’i kutlayalım. Başvuruyu yaparken bir gazetecinin durumunun iki akademisyenden ayrı olabileceğini planlamıştık, sonuç da öyle çıktı.” dedi. Kerem Altıparmak kendisine yönelik karara dair gazeteci ile insan hakları savunucusu arasında fark olmaması gerektiğini de vurguladı.
Öncelikle @banuguven'i kutlayalım. Başvuruyu yaparken bir gazetecinin durumunun iki akademisyenden ayrı olabileceğini planlamıştık, sonuç da öyle çıktı. Bununla birlikte, görüşümüz bir yayın yasağı kararında gazeteci ile insan hakları savunucusu arasında fark olamayacağıydı.
— Kerem ALTIPARMAK (@KeremALTIPARMAK) May 4, 2021
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak AİHM’in gazeteci Banu Güven’e dair verdiği kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Söz konusu kararın basın özgürlüğüne gölge düşüren uygulamalar için emsal olması gerektiğine inanıyoruz. Türk yetkililerden gazetecilere yönelik uygulamalardan vazgeçmelerini talep ediyor, ifade ve basın özgürlüğünün bir gazetecinin temel hakkı olduğunu bir kez daha dile getiriyoruz. Gazetecilik kamusal haktır, engellenemez.
***
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.