Türkiye: CFWIJ Sözlü Tacize Uğrayan Gazeteciye Yönelik Açılan Tazminat Davasının Reddini Memnuniyetle Karşılıyor
Yer: Türkiye, Adana
Tarih: 24 Şubat, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Dünya Gazetesi bölge temsilcisi Recep Şenyurt’un bir yıl boyunca gazete bünyesinde çalışan kadın çalışanları defalarca sözlü olarak taciz ettiği öğrenildi. Ortaya çıkan taciz vakalarının ardından önce gazeteye sonra da taciz beyanında bulunan kadın gazeteciye manevi tazminat davası açan Şenyurt’un başvurusu mahkemece reddedildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak mahkeme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Erkek egemenliğin ve eril dilin hükmettiği medya kuruluşlarını sağduyuya ve kadın meslektaşlarına saygı duymaya çağırıyoruz.
Dünya Gazetesi’nin Adana büro bölge temsilcisi Recep Şenyurt’un bir yıl boyunca gazete bünyesinde çalışan kadın meslektaşlarını defalarca sözlü olarak taciz ettiği ortaya çıktı. DİSK Basın-İş’in haberine göre, ortaya çıkan taciz vakalarının sonra istifa eden Şenyurt, önce gazeteye iş davası açtı. Ardından, tacize maruz kaldığını beyan eden kadın gazeteciye iftira iddiası ile tazminat davası açtı. Şenyurt, taciz ettiği gazeteciden toplam 26 bin TL manevi tazminat talebiyle başvurduğu Adana 3. Asliye Hukuk Mahkemesi davayı reddetti. Mahkeme, tazminata yer olmadığına hükmetti.
Şenyurt davada, tacizi beyan eden kadın gazetecinin 1 yıl sonra suskunluğunu bozduğunu belirterek hakkındaki iddiaları reddetti. Bölge temsilcisi kendisine iftira atılarak öç alındığını iddia etti. Mahkemede tanık olarak dinlenen kadın gazeteciler kendilerinin de tacize uğradığını açıkladı. Şenyurt uzun süredir gazete bünyesinde çalıştığını ifade ederek kendisini savundu.
Tacize maruz kalan davalı kadının avukatı Avukat Tuba Güneş cevap dilekçesinde tacize uğrayan kadınların susma refleksine ilişkin istatistikleri mahkemeye sundu. Avukat Güneş ayrıca müvekkilin dedikodu mekanizmaları değil, gazete yönetimine bildirmek suretiyle hak aradığını vurguladı.
Mahkeme sonucu manevi tazminat davası reddedildi. Mahkeme, tazminata yer olmadığına hükmetti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak mahkeme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Birçok kadın meslektaşımızın çalıştıkları medya kurumlarında sözlü, yazılı ya da fiziksel olarak tacize ve şiddete maruz kaldıklarını takip ediyor, bu süreçleri büyük endişeyle takip ediyoruz. Erkek egemenliğin ve eril dilin hakim olduğu medya kuruluşlarını toplumsal cinsiyet eşitliğini temel alarak kadın gazetecilere çalışma imkanı sağlamalarını talep ediyoruz. Kadın gazeteciler vardır. Kadın gazeteciler görünmez değil, gazetecilik mesleğinin yapı taşlarını oluşturmaktadır.
...
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.