Türkiye: CFWIJ Gazeteci Olcay Büyüktaş Akça Ve Alican Uludağ’ın Derhal Beraatını Talep Ediyor
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 13 Ocak, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Cumhuriyet Gazetesi sorumlu yazı işleri müdürü Olcay Büyüktaş Akça ve eski muhabiri Alican Uludağ hakkında açılan davanın ikinci duruşması dün görüldü. Gazeteciler, 10 Ekim’de 2015’te Ankara’daki tren garında düzenlenen bombalı saldırıya yönelik “Gar katliamında gizlenen dosya” başlıklı haber nedeniyle terör suçlamalarıyla yargılanıyor. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazeteci Büyüktaş ve Uludağ’ı kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yazdıkları haberden ötürü tebrik ediyor, mahkemeden gazetecilerin derhal beraat edilmelerini talep ediyoruz. Gerçekleri ortaya çıkarmak suç değil, gazetecilerin asli görevidir.
İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yayınlanan habere dair gazeteciler hakkında açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Olcay Büyüktaş Akça’nın katılmadığı davada, gazeteci Alican Uludağ ve avukatlar hazır bulundu. Gazeteci Uludağ hakkındaki suçlamaları reddetti ve mahkeme heyetinden beraatini talep etti. Uludağ ayrıca hakkında ceza çıkması durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını istemediğini belirtti. Avukat Buket Yazıcı ise dosyadaki eksikliklerin giderilmesini istedi.
Mahkeme, gazetecinin hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerini kabul etmediğini ve önceki celsede gar katliamı iddianamesinin istenmesi için Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılan yazıya gelecek cevabın beklenmesine hükmetti. Bir sonraki duruşma 16 Mart’ta görülecek.
Davaya konu haberde Uludağ, gar katliamından 11 gün önce IŞİD üyesi iki kişinin Gaziantep Nizip’te bir gübre bayinden patlayıcının etkisini artıran amonyum nitrat almaya çalışmasının emniyet tarafından bilindiği bilgisi yer alıyordu.
Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihinde düzenlenen Barış Mitingi’nde gerçekleşen bombalı saldırı sonucu 103 kişi hayatını kaybetmişti.
Gazeteci Alican Uludağ ve Olcay Büyüktaş Akça hakkında açılan davada "suç ve suçluları ihbar edenlerin kimliğini ifşa etmek veya yayınlamakla" suçlamalarıyla yargılanıyor. Gazeteci Alican Uludağ, “suçlar ve suçluları ihbar edenlerin huviyetlerini açıklamak veya yayınlamak” suçlamasıyla bir yıldan üç yıla hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Olcay Büyüktaş Akça ise Uludağ'ın işlediği iddia edilen suça katılmamış olmakla beraber; sorumlu yazı işleri müdürü olduğu için kendisi hakkında bin günden beş bin güne kadar adli para cezası talep ediliyor.
Bir önceki duruşmada savunma yapan gazeteciler haklarındaki iddiaları reddetmiş, ülke tarihinin en korkunç terör saldırısı hakkında kamuoyunu bilgilendirmek için görev yaptıklarının altını çizmişlerdi.
Olcay Büyüktaş Akça ayrıca, Cumhuriyet gazetesi muhabiri Hazal Ocak, yazı işleri müdürü İpek Özbey ve foto-muhabiri Vedat Arık ile birlikte, 14 Nisan 2020 tarihinde gazetede “Boğaz’da Kaçak Var” başlığıyla yayınlanan haber nedeniyle yargılanıyor. Gazeteciler haklarında açılan davada “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek”, “özel hayatın gizliliğini ihlali”, “gizliliğin görüntü kaydına alınması suretiyle ihlal edilmesi” ve “kişilerin özel hayatına ilişkin görüntüleri hukuka aykırı olarak ifşa etmek” suçlamalarıyla beş ila 14 yıl hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazetecilerin kamuoyunun bilgilenmesi elzem olan bu katliama ışık tutmak için görevlerini yerine getirmedeki kararlı duruşlarını tebrik ediyoruz. Yetkililerden gazetecilere yönelik açtıkları davada takipsizlik kararı vermelerini ve beraatini talep ediyoruz. Gazetecileri susturmak için kullandıkları yargı sisteminin, bunun yerine Ankara Gar Katliamı’nda hayatını kaybetmiş kişilerin ailelerine adalet sağlamak için yönlendirmeleri gerektiğine inanıyoruz.
...
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.