Türkiye: CFWIJ Gazeteci Müyesser Yıldız’ın Derhal Beraatını Talep Ediyor

Yer: Türkiye, Ankara
Tarih: 6 Şubat, 2021
Available in: 🇬🇧  English

Oda TV Haber Müdürü Müyesser Yıldız ve TELE1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel’in yargılandığı davanın üçüncü duruşması dün Ankara’da görüldü. Yargılanan gazetecilere yönelik savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, tüm sanıkların iki ayrı suçtan toplam 31 yıl 6'şar aya kadar hapsini istedi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak savcılık talebini kınıyor, gazetecilerin derhal beraatını talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.

Oda TV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız, TELE 1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel ve Astsubay Erdal Baran hakkında açılan davanın üçüncü duruşması dün Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Davada tüm sanıklar ve avukatları hazır bulundu.

Duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Savcı, tüm sanıkların devletin güvenliği veya yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” ve “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme” suçlarından toplam 31 yıl 6'şar aya kadar hapsini istedi.

Sözcü’nün haberine göre, davada medya ombudsmanı Faruk Bildirici de tanık olarak dinlendi. Yıldız ve Dükel’in Baran ile gazeteci, haber kaynağı ilişkisinin bulunduğunu vurgulayan Bildirici, sanıklar arasındaki görüşmelerin gizlilik teşkil etmediğini, sanıklar arasındaki görüşmelerin çoğunda bilgi alışverişinin bulunmadığını bildirdi.

P24’ün aktardığında göre ise Bildirici, sanık Baran’ın verdiği bilgilerin çoğunun daha önce açık kaynaklarda yer aldığını belirtti. Gazeteci “Müyesser Yıldız’ın da İsmail Dükel’in de Erdal Baran ile maddi bir bağı yok. Gazetecilik dışında bir ilişki yok. Bir dostluk bile yok. Gazeteci-haber kaynağı ilişkisi var. Bu ilişkinin korunması basın özgürlüğüyle ilgilidir.” ifadelerini kullandı.

Faruk Bildirici’nin dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti savcıya söz verdi. Esas hakkındaki mütalaasının hazır olduğunu belirten savcı, Baran’ın çeşitli şekilde elde ettiği bilgileri kullanarak Yıldız ve Dükel’e aktardığını, söz konusu sanıkların da bu bilgilere yayınlarında yer verdiğini ifade etti.

Savcı, tüm sanıkların iki ayrı suçtan 31 yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme mütalaaya karşı beyanlar için savunmaya süre verdi. Bir sonraki duruşmanın 8 Mart 2021 tarihinde görülmesine karar verdi.

Gazeteci Müyesser Yıldız hakkında “Devletin güvenliği veya yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçundan 6 yıl 3 aydan 17 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle açılan davanın ilk duruşması 9 Kasım 2020’de görülmüştü. 155 gündür tutuklu olan gazeteci ilk duruşmasında tahliye edilmişti.

Davanın ikinci duruşmasında ise Aralık ayında yeni bir iddianamenin hazırlandığı ortaya çıkmış, hazırlanan iddianamede gazeteciler "zincirleme olarak devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmek”le suçlanmıştı. Söz konusu iddianame mevcut dosyayla birleştirilmişti.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak sadece gazetecilik faaliyetleri nedeniyle yargılanan gazetecilerin yayındayız. Kamuoyunu bilgilendirmek gazeteciliğin temel yükümlülüğüdür. Hiçbir gazeteci bu yüzden yargılanmamalıdır. Savcılığın Müyesser Yıldız’a yönelik talep ettiği hapis cezasını kınıyor, gazetecilerin derhal beraat edilmesini istiyoruz. Koalisyon olarak Türk yetkililere gazeteciliğin suç olmadığını hatırlatıyoruz.

...

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.

press@womeninjournalism.org

 

The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: CFWIJ Condemns The Police Violence Against Journalists And Demands Journalist Zarife Çamalan’s Immediate Release

Next
Next

Turkey: CFWIJ Demands Müyesser Yildiz’s Acquittal Immediately