Türkiye: Yetkililerden Gazetecilere Yargı Yoluyla Uygulanan Sistematik Baskıdan Vazgeçmelerini Talep Ediyoruz
Yer: Türkiye, Diyarbakır
Tarih: 26 Ocak, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Gazeteci Durket Süren hakkında “örgüt üyeliği”, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla açılan davanın beşinci duruşması bugün Diyarbakır’da görüldü. Mahkeme heyetinin bir yıl önce talep ettiği raporun hala dava dosyasına eklenmemesi nedeniyle dava bir kez daha ertelendi. Bir sonraki duruşma 26 Nisan 2021 tarihine ertelendi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Süren’e karşı açılan davayı kınıyoruz. Gazetecileri sürekli yargı yoluyla susturmaya çalışılmasının yeni bir yöntem olduğuna inanıyoruz ve yineliyoruz; Gazetecilik suç değildir.
Gazeteci Durket Süren hakkında sosyal medya paylaşımları ve Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerin yasaklı olan sayılarının satışını gerçekleştirdiği nedeniyle “örgüte ardım etmek” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla açılan davanın beşinci duruşması, Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Süren katılmazken, avukatları Resul Tamur ve Yusuf Erdoğan mahkeme salonunda hazır bulundu.
Süren, 1 Mart 2018’de, haber takibi için gittiği Diyarbakır’da hakkında arama kararı olduğu için gözaltına alınmıştı. Gazeteci, açılan davada 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor. Süren hakkında hazırlanan iddianamede; sosyal medya paylaşımları, tape kayıtları, Azadiya Welat ve Özgür Gündem gazetelerinin satışlarını gerçekleştirmesi delil olarak gösteriliyor. Ayrıca iddianamede gazetecinin, Özgür Gazeteciler Cemiyeti üyeliği ve 2017 yılında yapmış olduğu “Kadın Bakışı” adlı haber programıyla ilgili haber kaynakları ile yaptığı telefon görüşmeleri de suç unsuru olarak sayılıyor.
Bugün gerçekleşen duruşmada Süren’in el konulan dijital materyallerine ilişkin Diyarbakır Polis Kriminal Laboravatuarı’ndan istenen inceleme raporunun henüz dava dosyasına eklenmediği öğrenildi. Mahkeme heyeti, rapor sonucunun beklenmesine karar vererek duruşmayı 26 Nisan 2021 tarihine erteledi.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazetecilere karşı sistematik olarak yargı yoluyla uygulanan baskı ve sindirme çabalarını kınıyoruz. CFWIJ’in kayıtlarına göre haftada bir en az iki kadın gazeteci Türkiye’de mahkeme karşısına çıkarılıyor. Çoğu sosyal medya paylaşımları ya da açığa çıkardığı haberler nedeniyle terör suçlamalarından hapis cezası istemiyle yargılanıyor. Türk yetkililerden söz konusu baskılardan vazgeçmelerini ve basın özgürlüğüne saygı duymaya davet ediyoruz.
...
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.