Türkiye: Gazeteci Dicle Müftüoğlu’na Açılan Soruşturmaya Derhal Takipsizlik Kararı Verilmesini Talep Ediyoruz
Yer: Türkiye, Diyarbakır
Tarih: 14 Ocak, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu’na sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Gazeteci daha önce de hakkında açılan davanın henüz ilk duruşmasında bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak açılan soruşturmayı kınıyor, hakkında takipsizlik kararı talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.
Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve MA editörü Dicle Müftüoğlu hakkında sosyal medya hesaplarında paylaştığı haberleri gerekçe göstererek, "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla soruşturma başlattı. Müftüoğlu soruşturma kapsamında, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne giderek ifade verdi. Gazeteci Müftüoğlu, ilgili paylaşımlara yönelik verdiği ifadede, yaptığı paylaşımlarının kendisine ait olduğunu belirtti. Mezopotamya Ajansı’na göre, Müftüoğlu, gazeteci kimliğiyle bu paylaşımları yaptığını ve paylaşımlarının suç teşkil etmediğini ifade etti.
Müftüoğlu daha önce de 2014 yılında sosyal medyada yaptığı paylaşım nedeniyle dava açılmıştı. Hazırlanan iddianamede, gazetecinin, ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. 2 Aralık 2020’de Diyarbakır’da görülen davanın ilk duruşmasında Müftüoğlu, “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla bir yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Gazeteci duruşmada yaptığı savunmada, sosyal medya paylaşımındaki fotoğrafın, çalıştığı haber ajansına ait olduğunu ve suçlamaları kabul etmediğini belirterek beraatını talep etmişti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, 2021’in başından itibaren Türkiye’de her gün en az bir kadın gazeteciye karşı yapılan saldırı, yargı yoluyla sindirme vakaları kaydetmektedir. Koalisyon olarak gazetecilere yönelik bu baskılardan büyük endişe duymaktayız.
Türkiye’de gazetecilerin sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek yargılanmasının, susturulma amacıyla uygulanan yeni bir yöntem olduğuna inanıyoruz. Yetkilileri basın ve ifade özgürlüğüne saygı duymaya çağırıyoruz. Gazetecilik suç değildir.
...
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.