Türkiye: CFWIJ Boğaziçi Üniversitesi Protestosunu Takip Eden Gazetecilere Uygulanan Polis Şiddetini Kınıyor

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 1 Nisan, 2021
Available in: 🇬🇧  English

İstanbul Kadıköy’de Boğaziçi direnişi sırasında gözaltına alınarak tutuklanan öğrenciler için bir araya gelen kalabalığa polis saldırdı. Eylemi takip eden ve aralarında kadın meslektaşlarımızın da bulunduğu birçok gazeteci polis tarafından engellenerek darp edildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazetecilere yönelik polis şiddetini kınıyor, yetkililerden meslektaşlarımıza saldırmak yerine haber yapabilmeleri için güvenli bir ortam sağlamalarını talep ediyoruz.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan yeni rektör Prof. Dr. Melih Bulu’yu protesto ederken gözaltına alınarak tutuklanan öğrenciler Şilan Delipalta ve Anıl Akyüz’ün yarın görülecek davası öncesinde, arkadaşlarının serbest bırakılması için bir araya gelen öğrencilere polis saldırdı. Yakşalık 30 öğrenci gözaltına alınırken, kadın gazeteciler dahil birçok meslektaşımız polis tarafından haber takibi yapması engellendi. Gazeteciler darp edildi. Kalabalığa sıkılan biber gazından birçok gazeteci etkilendi.

Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Tuğba Özer’in objektifine yansıyan görüntülerde, gözaltına alınan öğrencileri çekmeye çalışan gazeteciler polis tarafından engellendi. Tuğba Özer, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Polis müdahalesi gözaltı aracında da devam etti. Gazetecilerin çekim yapması engellendi.” ifadelerini kullandı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’na konuşan BirGün muhabiri Meral Danyıldız, kendisinin darp edilmediğini ancak polis tarafından “Kamerayı kapat”, “İlerle”, “Boşalt burayı” gibi ifadelerle sözlü tacize uğradığını ve haber takibi yapmasının engellendiğini söyledi. Danyıldız’ın paylaştığı videoda “Basınım ben” demesine rağmen polis tarafından engellendiği görülüyor.

Gazeteci Türkiye’de kadın meslektaşlarına uygulanan baskıyı, “Özellikle kadın gazeteciler eylem sırasında çekim yaparken çeşitli fiziksel veya sözlü müdahale/şiddete maruz bırakılıyor. Çoğu kadın gazetecinin işini yapmak isterken fiziksel müdahaleye maruz kalıp, defalarca “Basınım” diye çığlık attığını da yine biz alanda duyuyoruz. Ancak bu çığlıklara yine kulak verilmiyor.” diyerek sözlerine devam etti. Danyıldız, “Alanda bir gazeteci ile herhangi bir yurttaş arasında alanda pek bir fark yok. İşimizi yapmamız için yoğun efor harcamamız, dil dökmemiz, sürekli ikna edici konumda bulunmamız gerekiyor. Bunun yanında yoğun şiddeti göğüslememiz gerekiyor. Meslektaşlarımın çektiği tüm görüntülerin perde arkasında bu durumlar var.” ifadeleriyle gazetecilerin yaşadıkları sorunları özetledi.

Haber takibi yapan Sendika.Org muhabiri Derya Saadet de protestoyu takip edenler arasındaydı. Koalisyona konuşan Saadet, kesin olmamakla birlikte haber takibi yaparken öğrenci veya bir polisin kendisine omuz attığını, polisin sıktığı biber gazından etkilendiğini söyledi.

Sendika.Org haber sitesinin resmi Twitter hesabında paylaştığı görüntülerde muhabir Zeynep Kuray’ın da görüntü almasının engellendiği anlaşılıyor.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. 2021’in başından beri en az on kadın gazetecinin sahada haber takibi yaparken darp edildiğini, dokuzunun ise gözaltına alındığını kaydettik. Türkiye’de gazetecilere yönelik uygulanan polis şiddetini kınıyoruz. Türk yetkililerden şiddet uygulamak yerine meslektaşlarımızın güvenliğini sağlamalarını talep ediyoruz. Gazeteci olarak birincil görevimizin kamuoyunu bilgilendirmek olduğunu ve mesleğimizin engellenmesinin hiçbir koşulda kabul edilemez olduğunu tekrar hatırlatıyoruz. Gazetecilik suç değildir.

***

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları bir araya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org

 

The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Kazakhstan: CFWIJ Calls On Kazakh Authorities To End The House Arrest Of Aigul Utepova

Next
Next

Turkey: CFWIJ Condemns The Police Violence Against Journalists While Covering The Boğaziçi Protests