Türkiye: CFWIJ 1 Mayıs’ta Gazetecilere Uygulanan Polis Şiddetini Kınıyor
Yer: Türkiye
Tarih: 1 Mayıs, 2021
Available in: 🇹🇷 English
Türkiye genelinde 1 Mayıs İşçi Bayramı etkinliklerini takip etmek isteyen gazeteciler polis tarafından engellendi. Ekipmanları zarar gördü. Gazeteciler darp edildi. En az dört kadın gazeteci polis müdahalesine maruz kaldı. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) kadın gazetecilere yönelik uygulanan polis şiddeti ve engellemeleri kınıyor. Türk devletinden gazetecilere güvenli ve özgürce haber yapabildikleri bir ortam sağlamalarını talep ediyoruz.
Ülke genelinde pandemi nedeniyle 29 Nisan – 17 Mayıs tarihleri arasında uygulanan tam kapanma 1 Mayıs’ta alanlara giderek İşçi Bayramı’nı kutlamak isteyen kitlelerin sokağa çıkmasına engel oldu. Yasakları protesto eden birçok kişi polisin sert müdahalelerine maruz kaldı. 300’den fazla kişi ülke genelinde gözaltına alındı.
1 Mayıs’a dair ülke genelinde eylemleri takip eden en az dört kadın gazeteci haber takibi yaparken polis tarafından engellendi. Ekipmanlarına zarar verildi. Haber takibi yapan gazetecilere, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM), dün yayınladığı genelge gerekçe gösterilerek müdahale edildi. Kayıtları zorla sildirildi. Yayınlanan genelgede EGM, kolluk personelinden kamusal alanda görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesi, kayıt alanlar hakkında adli işlem yapılacağı duyurulmuştu.
Ankara’da sabah saatlerinde toplanan yurttaşlara yönelik polis müdahalesini çeken Dokuz8Haber muhabiri Esra Tokat’a da müdahale edildi.
Polis EGM’nin yayınladığı genelgeyi gerekçe göstererek gazetecinin çektiği görüntüler zorla sildi.
Ankara'da "genelge" gerekçe gösterilerek 'gazetecilerin görüntü alması yasak' diyerek telefonumdan sildikleri görüntüler. Geri getirilebiliyor şükür.
— Esra Tokat (@tokatesraa) May 1, 2021
Bu görüntülerin alınmasını engellemek istiyorlar. Ancak mesleğimizi yapmaya da #1Mayıs yasaklanamaz demeye de devam edeceğiz. pic.twitter.com/qyjhgTNnae
🔴Gençlik Komiteleri üyelerine işkenceyle gözaltı
— dokuz8HABER (@dokuz8haber) May 1, 2021
👉#1Mayıs için Galatasaray Lisesi'nin önünde bir araya gelen Gençlik Komiteleri (@komiteler) üyesi 10 kişi polisler tarafından işkenceyle gözaltına alındı. pic.twitter.com/2zBWBmbNKc
Ankara’da bir başka eylemde ise Yol TV muhabiri Özge Uyanık, genelge nedeniyle polis tarafından engelledi. Uyanık’ın telefonuna el koyan polis, cihazı yere atarak üzerine bastı. Kamera kayıtlarına yansıyan görüntüleri basın kuruluşu sosyal medya hesabından paylaştı.
Ankara’da 'genelge'yi gerekçe gösteren polis #1Mayıs eylemlerini görüntüleyen Yol TV muhabiri Özge Uyanık'ın telefonunu yere atıp üzerine bastı pic.twitter.com/nFLdNpwJeF
— Yol TV (@YolTV) May 1, 2021
Gazeteci Uyanık, 1 Mayıs’ta yaşadığı polis saldırısının ardından 5 Mayıs’ta Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Gazeteci, saldırıya uğradığı polis memuru hakkında kanunsuz emir verdiği gerekçesiyle savcılığa başvurduğunu belirtti.
1 Mayıs'ta çekim yapan bir başka gazeteci Sultan Eylem Keleş de polis müdahalesine maruz kaldı. İzmir’de İşçi Bayramı için toplanan yurttaşları çeken gazeteci polis tarafından engellendi. Keleş'in ''Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz'' itirazı üzerine polisler ''Genelge talimatı var'' dedi.
1 Mayıs'ta çekim yapan gazeteci arkadaşlarımız polis tarafından engelleniyor, üyemiz Sultan Eylem Keleş'in ''Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz'' itirazı üzerine polisler ''Genelge talimatı var'' dedi. Tekrar ediyoruz; Emniyet'in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez! pic.twitter.com/pGhlK7bxs2
— DİSK Basın-İş (@Disk_Basin_is) May 1, 2021
Bugün Ankara’da eylem takip eden Mezopotamya Ajansı muhabiri Ceylan Şahinli de toplanan kalabalığa yapılan polis müdahalesini çekerken gözaltına alındı. Şahinli, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türkiye’de son on günde en az on kadın gazeteci polis tarafından fiziksel şiddete uğradı. Dört kadın gazeteci gözaltına alındı. Ülkede giderek yükselen tansiyonu ve gazetecilere yönelik baskıları endişeyle takip ediyoruz. Gazetecilik kamusal bir haktır. Engellenemez. Türk devletinden gazetecilere, güvenli ve özgürce işlerini yapabilecekleri bir ortam sağlamalarını talep ediyoruz.
***
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Kadın Gazeteciler Koalisyonu olarak dünyanın herhangi bir yerindeki kadınlara yönelik her türlü suistimalin durumunu ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin endüstride çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.womeninjournalism.org
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.