Türkiye: CFWIJ Gazetecilere Yönelik Korkunç Polis Saldırısını Kınıyor
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 20 Temmuz, 2021
Available in: 🇬🇧 English
İstanbul’da Suruç Katliam’ında hayatını kaybedenleri anmak için bir araya gelen kitleye polis müdahale etti. Düzenlenen anmayı takip eden en az sekiz kadın gazeteciye de biber gazı, kalkan ve plastik mermiyle şiddet uygulandı. Polis müdahalesi sırasında gazeteci Zeynep Kuray’ın ekipmanı zarar gördü. Fatoş Erdoğan ise atılan plastik mermi sonucu yaralandı. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazetecilere uygulanan polis şiddetini kınıyoruz. Türk devleti ve güvenlik güçlerinden uyguladıkları şiddete son vermelerini talep ediyoruz. Gazeteciler özgürce mesleklerini yapabilmelidir.
İstanbul’da Halitağa Caddesi’ndei Suruç Aileleri İnisiyatifi’nin Suruç Katliamı’nın altıncı yılında hayatını yitirenlere yönelik düzenlediği anma sonrası yürüyüş yapmak isteyen kitleye polis müdahale etti. Anmaya katılan birçok kişi gözaltına alınırken, polis anmayı takip eden gazetecileri de engelleyerek darp etti. Biber gazı ve plastik mermiyle yapılan müdahale sonucu Dokuz8Haber muhabiri Fatoş Erdoğan yaralandı. Gazeteci Zeynep Kuray’ın ise ekipmanına zarar verildi.
Şiddete maruz kalan gazeteciler arasında; Dokuz8Haber Fatoş Erdoğan, BirGün Gazetesi muhabiri Meral Danyıldız, Evrensel Gazetesi’nden Eylem Nazlıer, Artı Gerçek muhabiri Yağmur Kaya, Reuters foto muhabiri Dilara Şenkaya, Kızıl Bayrak muhabiri Kardelen Yoğungan, serbest gazeteciler, Sultan Eylem Keleş ve Zeynep Kuray yer alıyor.
CFWIJ’in ulaştığı kadın gazetecilerden BirGün Gazetesi muhabiri Meral Danyıldız haber takibi yaparken polisin kolunu sıkarak alandan uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi. Atılan biber gazından birçok meslektaşının kötü olarak etkilendiğini sözlerine ekledi.
Evrensel Gazetesi ise muhabir Eylem Nazlıer’in çektiği görüntüleri resmi Twitter hesabından paylaştı. Videoda atılan biber gazı sonucu gazetecinin etkilendiği görülüyor. Ayrıca polis Nazlıer’in görüntü çekmesini engelledi.
Suruç Katliamı'nın 6. yılında İstanbul'da düzenen anmada polis, çok sayıda kişiyi darbederek gözaltına aldı.
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) July 20, 2021
Görüntü alması engellenmek istenen basına karşı da biber gazı ve plastik mermi kullanıldı.
Muhabirimiz @eylemnazlier yaşananları anbean kaydettihttps://t.co/tYFAPPvsSq pic.twitter.com/v7OegSn5JL
Dokuz8Haber muhabiri Fatoş Erdoğan ise polisin attığı plastik mermi sonucu yaralandı. Polis şiddetine maruz kalan Erdoğan yaralanan diğer gazetecilerle birlikte hastaneye götürülerek tedavi edildi.
🔴 İstanbul'da Suruç Katliamı anmasında polis basın gazetecilere de saldırdı
— dokuz8HABER (@dokuz8haber) July 20, 2021
👉Polisin saldırında #dokuz8 muhabiri Fatoş Erdoğan ve bir çok gazeteci çeşitli yerlerinden yaralandı.#dokuz8 /@puleragema pic.twitter.com/DIJ1i5j9Fq
Tedavi sonrası Twitter hesabından açıklama yapan gazeteci darp raporu aldığını ve plastik mermi atan polisler hakkında şikayette bulunduğunu söyledi.
Geçmiş olsun dilekleriniz için çok teşekkür ederim ❤
— Fatoş Erdoğan (@puleragema) July 20, 2021
İyiyim parmakta kırık yok ağrılarım var. Darp raporu aldım şikayetçi oldum.
Maruz kaldığımız darp sonrası alandaki arkadaşların gösterdiği dayanışma için çok teşekkür ederim ❤#suruc6yıl @yagmurkaya88
@Yurdakulls pic.twitter.com/LB2lpwEECO
CFWIJ’e konuşan bir diğer gazeteci Yağmur Kaya ise “Polis yaptığı işkenceleri ve kötü muameleyi görünür kılmamak adına en büyük hedefleri özgür gazeteciler oluyor. Ancak biz işimizi yapmaya, halkın sesi olmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı. Gazeteci, sahada bulunan meslektaşlarının her zaman dayanışma içerisinde olduğunu ancak artan polis şiddetine karşı basın meslek örgütlerinin daha çok ses çıkarması gerektiğini sözlerine ekledi.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türkiye’de özellikle son zamanlarda gazetecilere yönelik giderek artan polis şiddetini endişeyle takip ediyoruz. Türk yetkililerden sistematik olarak gazetecileri sindirmek amacıyla uyguladığı polis şiddetine son vermelerini talep ediyoruz. Gazeteciler basın ve ifade özgürlüğü kriterlerine uygun şekilde mesleklerini sürdürmelidir. Orantısız güç uygulayan güvenlik güçleri hakkında derhal gereken cezai yaptırımın uygulanması gerekmektedir.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.