Türkiye: Özgür Gündem Davasında Beraat Kararı Verildi
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 21 Aralık, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Kapatılan Özgür Gündem gazetesine düzenlenen polis baskınında darp edilerek gözaltına alınan gazeteciler hakkında ‘polise görevini yaptırmama’ suçlamasıyla açılan davada yargılanan 18 gazeteci beraat etti. Dördünün dosyası ayrıldı. Aralarında beş kadın gazetecinin de yargılandığı davanın 11’inci duruşmasında mahkeme, sanıkların üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olmadığını belirterek beraat kararı verdi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak mahkeme kararını memnuniyetle karşılıyor, haksız yere yargılanan diğer gazeteciler için de benzer kararın verilmesini talep ediyoruz. Beraat kararı bir kez daha gazeteciliğin suç olmadığını kanıtlar niteliktedir.
2016 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Özgür Gündem Gazetesi’ne düzenlenen polis baskınında darp edilerek gözaltına alınan beşi kadın 22 gazeteci hakkında açılan davanın 11’inci duruşması bugün İstanbul 5. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Gazeteciler Amine Demirkıran, Elif Aydoğmuş, Günay Aksoy, Gülfem Karataş, Reyhan Hacıoğlu’nun “polise görevini yaptırmama” suçlamasıyla yargılandığı duruşmada mahkeme dosyada yer alan suçlamaları ispatlayacak herhangi bir delilin olmadığına, söz konusu suçlanan gazetecilerin suç işlediğinin sabit olmadığına hükmederek 18 gazeteci hakkında beraat kararı verdi. Yurtdışında olan ve savunmaları alınmayan Amine Demirkan, Bayram Balcı, Ersin Çaksu ve Günay Aksoy hakkındaki dosya ayrıldığı için bu isimler hakkında mahkeme herhangi bir hüküm kurmadı.
Bugün görülen duruşmaya gazeteciler katılmadı ancak gazetecilerin avukatları Özcan Kılıç, Cemal Polat, Sercan Korkmaz ve Oya Öznur mahkeme salonunda hazır bulundu. Duruşmada söz alan gazeteci Gülfem Karakaş’ın avukatı Cemal Polat, müvekkilinin o dönem İMC TV’de haber takibi yaptığını ve gözaltına alındığını söyledi. Gülfem’in gözaltına alındığı sırada saldırıya ve hakarete maruz kaldığını da sözlerine ekleyen avukat Polat, iddianame ve savcının mütalaasına dikkat çekerek, iddia edilen hakaretin kimin yaptığının yer almadığını ifade etti.
Avukat Sercan Kurma ise dava dosyasındaki kamera kayıtlarına dikkat çekti. Avukat iddia edilen suçun işlendiğine dair kamera kayıtlarından bahsedilmesine rağmen dava dosyasına söz konusu kayıtların konulmadığını vurguladı. Avukat ayrıca, gazetecilerin mağdur olmasına rağmen sanık durumuna düşürüldüklerini de savunmasına ekledi.
Duruşmada gazeteye düzenlenen polis baskınına bizzat tanığı olduğunu belirten avukat Özcan Kılıç da yaşananları hatırlatarak, belirtilen kamera kayıtlarının dava dosyasında yer almadığını ifade etti. Özgür Gündem’in kapatılması için ‘hak ihlali’ diyen Anayasaya Mahkemesi’nin (AYM) kararını mahkemeye sunan Özcan Kılıç, kapatma aramasının nasıl olmayacağının AYM kararında tane tane anlatıldığını da sözlerine ekledi.
Savunmaların ardından mahkeme yargılanan gazeteciler hakkında delil yetersizliği olduğu, dosyada kamera kayıtlarının bulunmaması ve sanıkların üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olmadığına hükmederek beraat kararı verdi. Ayrıca gazetecilerin el konulan dijital materyallerinin de iadesine karar verildi.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu gazeteciler hakkında verilen beraat kararını memnuniyetle karşılıyor. Türk yetkililerden haksız suçlamalarla yargılanan diğer gazetecilere yönelik de benzer kararın verilmesini talep ediyor.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak kolluk güçlerinin gazetecilere uyguladığı şiddeti kınıyoruz. Gazetecilerin en temel hakkı olan haber yapma haklarının ihlal edilmesi kabul edilemez. Güvenlik güçlerinden el konulan basın kartlarının derhal iade edilmesini talep ediyoruz. Gazetecileri sindirmek için uygulanan politikalardan derhal vazgeçilmeli, basın özgürlüğü kriterlerine uygun şekilde gazetecilik mesleği icra edilmelidir.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.