Türkiye: Önce Sansür Yasası, Sonra Gözaltılar - Gazetecilere Yönelik Şiddet Her Haliyle Devam Ediyor

Yer: Türkiye  
Tarih: 25 Ekim, 2022
Available in: 🇬🇧 English

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında dokuz farklı ilde gazeteciler gözaltına alındı. 7’si kadın 11 gazetecinin önce evi basıldı, sonra polis şiddetine maruz kalarak gözaltına alındılar. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu basın özgürlüğüne yönelik keyfi ve şiddetli uygulamaların son bulmasını ve gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyor.

Bu sabah saatlerinde Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Zemo Ağgöz, Berivan Altan, Ceylan Şahinli, JINNEWS muhabirleri Habibe Eren, Öznur Değer ve Derya Ren farklı şehirlerde evlerine yapılan polis baskınlarıyla gözaltına alındı. 

Ankara: Gözaltılar sabah 07.00’de Mezopotamya Ajansı’nın Ankara bürosuna yapılan polis baskınıyla başladı. Büronun kapısını açarak içeri giren polis 6 saat süren aramanın sonunda beş bilgisayar, bir telefon, iki harddisk, not defterleri, kitaplar ve mikrofonlara el konuldu. Ayrıca polis baskın sırasında büroda bulunan MA muhabiri Şervin Özviran’ın kimliğine ve telefonuna da polis el koydu. 

Ankara’da ayrıca MA muhabiri Zemo Ağgöz ve gazeteci Berivan Altan’ın evlerine de polis baskını yapıldı ve gazeteciler gözaltına alındı. Ağgöz ve Altan’ın bilgisayarlarına el konuldu ve ikisi de ters kelepçeyle yerde uzun süre bekletildiler.

İstanbul: MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever’in İstanbul’daki evine baskın yapıldı ve gazeteci gözaltına alındı. Yurtsever’in evindeki kitaplara el konuldu. Evi arandıktan sonra ifade vermek üzere İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü.  

Mardin: Öznur Değer’in Kızıltepe’deki evine de sabah saatlerinde polis baskını yapıldı ve gazeteci gözaltına alındı. 

Urfa: Aynı soruşturma kapsamında MA muhabiri Ceylan Şahinli de gözaltına alındı. Evine yapılan polis baskınında gazetecinin bilgsayarına ve kamerasına el konuldu. Ayrıca gazetecinin ailesinin evine de polisa baskını yapıldı.

Diyarbakır: Sabah saatlerinde Jinnews muhabiri Habibe Eren ve Derya Ren de Diyarbakır’deki evlerinden gözaltına alındı. Polis, gazetecilerin evindeki pekçok kitaba el koydu. Derya Ren'in farklı bir soruşturma dolayısıyla gözaltına alındığı öğrenildi.  Gözaltında saatlerce bekletilen Ren adliyeye sevk edildi. Hakkında verilen hapis cezasının kesinleşmesi sebebiyle gözaltına alınan gazeteci tutuklandı ve ardından Diyarbakır Kadın kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

 

Kısıtlılık kararı olan dosya kapsamında 5 farklı ilde polis baskınlarıyla gözaltına alınan gazetecilerin Ankara’ya götürüleceği öğrenildi. Jinnews muhabiri Dilan Babat attığı tweette gazetecilerin polis tarafından kötü muameleye maruz kaldığını, ters kelepçeyle hakarete uğradıklarını ve pekçok materyale el konulduğunu belirtti.

Uzun namlulu silahlarla evleri basılan, saatlerce ters kelepçeyle bekletilen, hakarete ve kötü muameleye maruz kalan gazetecilerin gözaltına alındıkları esnada çekilen görüntüler ise Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Twitter hesabından terörle mücaledeye yönelik yapılan baskınlar olarak paylaşıldı. Yalnızca haberin ve gerçeğin peşinde koşan gazeteciler terör örgütü üyelerine yapılan muameleyi gördü ve dosyaları terörle mücadele kapsamında değerlendirildi.

“Bu operasyon aslında geçtiğimiz günlerde meclisten geçen sansür yasasından çok da bağımsız değil.”

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu’na konuşan gazeteci ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Dicle Müftüoğlu gazetecilerin işkenceyle gözaltına alındıklarını belirtti.

“Bu sabah saatlerinde Ankara merkezli dokuz kentte gözaltı operasyonu oldu. Bizim bildiğimiz kadarıyla 11 arkadaşımız, ne yazık ki, işkenceyle gözaltına alındı. Özellikle Ankara’da yapılan ev baskınlarında arkadaşlarımıza işkence yapıldı, kafalarına silah dayandı ve ters kelepçeyle uzun süre bekletildiler. Yine emniyet tarafından servis edilen görüntülerde arkadaşlarımızın zorla başlarının eğdirildiği gördük.”

Sansür yasasının bir devamı olarak gözaltına alınan gazetecilerin hepsinin Dicle Fırat Gazeteciler Derneği üyesi olduğunu belirten Müftüoğlu, derhal serbest bırakılmaları için adım atılması yönünde çağrıda bulundu. 

“Bu operasyon aslında geçtiğimiz günlerde meclisten geçen sansür yasasından çok da bağımsız değil. Durum ne yazık ki söz konusu Kürt gazeteciler olunca biraz daha çetrefilli hale geliyor. Bu baskı kıskacı daha da daralıyor. Gazetecilerin susturulması ve gerçeklerin karartılmasına yönelik bu operasyonları kınıyoruz. Gazeteci arkadaşlarımızın her birinin derneğimizin üyesi olduğunu da belirtmek isterim. Kısa sürede serbest bırakılmalarını bekliyoruz. Bunun için de mücadele edeceğiz. Herkesi de bu anlamda gazetecilerin serbest bırakılması, basın ve ifade özgürlüğünün sağlanması için adım atmaya çağırıyoruz.”

Türkiye, Dünyadaki Gözaltı Vakalarında Birinci Sırada

Türkiye, tüm dünyada Ocak 2022’den beri en çok kadın gazeteciyi gözaltına alan ülke oldu. Yılın başından beri 28 kadın gazeteci Türkiye’de gözaltına alındı. Rusya, 20 kadın gazeteciyle Türkiye’yi takip eden ikinci ülke oldu. Bu yıl tüm dünyadaki gözaltıların %33’ü Türkiye’de kaydedildi. Özgür basına yönelik şiddet vakaları böyle devam ederse ülkemizin pastadaki payının daha da artması bekleniyor.

Geçtiğimiz yılın tamamıyla karşılaştırıldığında (Ocak-Aralık 2021), gözaltına alınan kadın gazetecilerin sayısı bu yıl henüz Ekim ayında %27 oranında artış gösterdi. Birçok şiddet kategorisinde ilk sırada yer alan Türkiye bu yıl da yeni bir rekor kıracak gibi görünüyor.

Korku İklimiyle Gazetecilere Yönelik Şiddet Gizlenmeye Çalışılıyor

13 Ekim 2022’de meclisten geçen dezenformasyon yasasıyla gazetecileri sindirmeye ve korku iklimi yaratmaya yönelik ilk adım atılmıştı. Muğlak ifadelerle hem gazetecileri hem de milyonlarca internet kullanıcısını cezai yaptırım riskiyle karşı karşıya bırakan bu yasanın ardından bugün 11 gazeteci gözaltına alındı.. Yasadaki bu düzenleme ile birlikte gazetecilere yönelik şiddet de saklanmaya çalışıldı. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak basın özgürlüğüne yönelik şiddetin her türlüsünü kınıyor ve gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Yalnızca mesleğini icra ederek kamuyu bilgilendiren gazetecilerin terör suçlarıyla hapsedilmeye çalışılması basın özgürlüğüne vurulan en büyük darbelerden biridir. CFWIJ, ifade ve basın özgürlüğüne ağır ithamlarla leke sürmeye çalışanları kınıyor, gazetecilerin güvenle çalışabilecekleri özgür ortamlar yaratılmasını talep ediyor.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: From ‘Misinformations Bill’ to Mass Detentions - Journalists Are Under Threat In All Forms Of Violations

Next
Next

Serbia: Editor-In-Chief Of Novi Sad Television, Emilija Marić, Physically Assaulted