Türkiye: Güvenlik Güçleri Danıştay Kararını Tanımıyor, Gazetecilerin Haber Yapma Hakkı İhlal Edilmeye Devam Ediyor

Yer: Türkiye, Ankara
Tarih: 18 Kasım, 2021
Available in: 🇬🇧 English

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Kurtuluş Parkı’nı TED Üniversitesi’ne devredeceği protokolü imzalamasına tepki göstermek için Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin düzenlediği basın açıklamasını takip eden üçü kadın altı gazeteci polis şiddetine maruz kaldı. Gazetecilerin yapılan basın açıklamasına yönelik çekim yapmaları engellendi. Polis, gazetecilere fiziksel şiddet uyguladı. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazetecilere yönelik polis şiddetini kınıyoruz. Güvenlik yetkililerinden Danıştay tarafından durdurulan genelge kararına uymalarını talep ediyoruz. 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile TED Üniversitesi arasında imzalanan Kurtuluş Parkı Protokolü'nün iptal edilmesi için üniversite önünde basın açıklaması düzenlemek istedi. Ancak açıklamaya polis müdahale etti. TED Üniversitesi’nin girişini ablukaya alan güvenlik güçleri, haber takibi yapmak için gelen gazetecileri de alandan uzaklaştırmaya çalıştı. 

Çekim yapılmasına engel olan güvenlik güçleri, gazetecilere İletişim Başkanlığı onaylı basın kartlarını (turkuaz basın kartı) sordu. Gazetecilerin gösterdiği kurum kartları ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) onaylı basın kartları polis tarafından tanınmadı. Gazetecilere yönelik polis müdahalesini görüntüleyen gazeteci Demet Aran’ın CFWIJ ile paylaştığı videoda, polisin gazetecilere "basın söz dinlesin", "çekme", "basına yer gösterdik" gibi ifadeler kullandığı görüldü. 

Benzer müdahaleye dokuz8Haber editörü Esra Tokat, Ankara’da cinsel saldırıdan yargılanan veteriner hekim Prof. Dr. Hasan Bilgili'nin davasından önce, Ankara Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı basın açıklamasını takip ederken maruz kalmıştı. İki olay da Danıştay’ın Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) yayınladığı genelgenin yürütülmesinin oybirliğiyle durdurma kararı almasının ardından gerçekleşti. 

 

27 Nisan 2021’de EGM tarafından gazetecilerin haber yapma hürriyetine müdahale niteliğinde bir genelge yayınlanmıştı. Genelgede kolluk personelinin kamusal alanda görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydı alanları engellemesi talep edilmiş, kayıt alanlar hakkında "özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği" ve "görevi yapmayı engellediği" gerekçe gösterilerek adli işlem yapılacağı duyurulmuştu. Ancak basın meslek örgütlerinin Danıştay 10. Daire’ye genelgenin durdurulması ve iptali yaptığı başvuru sonucu dava açılmış, Danıştay oybirliğiyle genelgenin yürütülmesinin durdurulmasına karar vermişti. Kararda, söz konusu genelgenin haberleşme ve basın hürriyetini kısıtlayıcı nitelikte olduğu vurgulanmıştı.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazeteciler üzerinde giderek artan polis şiddeti ve baskısından ötürü oldukça endişeliyiz. Gazeteciler kamuoyunu bilgilendirmek ve gelişmeleri haber yapmakla yükümlüdür. Güvenlik güçlerinin müdahalesi gazetecilerin haber yapma ve halkın haber alma hakkını ihlal etmiştir. Kabul edilemez. Türk yetkilileri verilen Danıştay kararını uygulamaya çağırıyoruz. 

 
 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak kolluk güçlerinin gazetecilere uyguladığı şiddeti kınıyoruz. Gazetecilerin en temel hakkı olan haber yapma haklarının ihlal edilmesi kabul edilemez. Güvenlik güçlerinden el konulan basın kartlarının derhal iade edilmesini talep ediyoruz. Gazetecileri sindirmek için uygulanan politikalardan derhal vazgeçilmeli, basın özgürlüğü kriterlerine uygun şekilde gazetecilik mesleği icra edilmelidir.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: No Relief For Journalist Sadiye Eser As Court Adjourns Hearing Of Bogus Terror Case Against Her Till Next Year

Next
Next

Turkey: Police Physically Restrain Journalists Covering A Protest Against Ankara Mayor