Türkiye: Gazeteciliğe Vurulan Darbelerle Geçen Bir Hafta Daha — Kadın Gazeteciler Yine Engellenmeye Çalışılıyor

Yer: Türkiye
Tarih: 25 Ocak 2023
Available in: 🇬🇧 English

Türkiye’de her gün gazetecilerin mesleklerini icra etmeleri, sosyal medyayı kullanmaları ve hatta soru sormaları dahi yasaklanmaya çalışılıyor. 23 Ocak haftası da bu çabanın sonucu olan şiddet vakalarıyla devam etti. Gazeteci Nazlan Ertan bir retweeti sebebiyle yasal tacizle karşı karşıya kaldı, Yıldız Yazıcıoğlu ‘soru sorduğu’ için engellendi ve itildi, Hale Gönültaş hakkında ise bir haberi nedeniyle soruşturma başlatıldı. Gazeteci Ayşegül Doğan’a yönelik yasal taciz 2017 yılından beri devam ediyor. CFWIJ olarak gazetecilere yönelik bu dayanaksız şiddet politikasını kınıyor, gazeteciliğin temel ilkelerinin otoritelerce hatırlanarak meslek onuruna yakışan hareketlerde bulunmalarını talep ediyoruz.

Soru soran gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu’na “Hadi işine bak” tepkisi

24 Ocak Salı günü gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu, tıpkı diğer basın mensupları gibi  partisinin TBMM Grup Toplantısı'nın ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye bir soru sormak istedi. eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin soru soran Yazıcıoğlu Bahçeli tarafından hedef alınarak “Hadi işine bak” cevabını aldı. Bahçeli’nin bu yanıtından sonra korumalar ve MHP'liler gazeteciyi iterek uzaklaştırdı.

Olayın ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir de Twitter üzerinden Yazıcıoğlu’nu hedef aldı. Özdemir, gazeteci Yazıcıoğlu’nun “ajan provokatör” edasıyla hareket ettiğini iddia ederek bunun basın meslek ilkeleriyle bağdaşmadığını belirtti.

 

CFWIJ olarak öncelikle belirtmek isteriz ki bir gazetecinin en temel işi soru sormaktır. Siyasilerin ve otoritelerin hoşuna gitmeyen bu sorular gazeteciler tarafından gerçekleri araştırmak ve kamuyu aydınlatmak için sorulan sorulardır. Basın mensuplarının da en temel görevi budur. Kimsenin sormadığı soruları yönetenlere sorarak halkı her konuda bilgilendirmektir.

Yıllardır mesleğini en iyi şekilde icra eden gazeteci Yıldız Yazıcıoğlu’na yapılan bu saygısızlığı tüm gazetecilere yapılmış bir hakaret olarak görüyoruz. Bunu takiben korumalar ve milletvekillerinin basın mensuplarını ittirererek uzaklaştırmaya çalışmaları da asla kabul edilemez. CFWIJ olarak işini en iyi şekilde yapan Yazıcıoğlu’ndan derhal özür dilenmesini talep ediyoruz.

Retweet sebebiyle yasal tacize maruz kalan gazeteci Nazlan Ertan beraat etti

Al-Monitor yazarı gazeteci Nazlan Ertan bir adaletsizliği anlatan tweeti RT ettiği için yasal tacizle karşı karşıyaydı. Ertan, 2021’de öldürülen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Binası çalışanı Deniz Poyraz’ın davasına ilişkin atılan bir tweeti RT ettiği için hakkında dava açıldı. Gazeteci, hiçbir yorum eklemeden yalnızca RT ettiği için “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” ve “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” ile suçlandı ve hakkında yurt dışına çıkış yasağı verildi. 24 Ocak Salı günü İzmir’de görülen davanın ilk duruşmasında ise Ertan beraat etti. 

CFWIJ olarak adaletsizlik karşısında sessiz kalmayan ve yalnızca bir paylaşımı RT ettiği için cezalandırılmak istenen Nazlan Ertan’ın yanındayız. Verilen beraat kararını memnuniyetle karşılıyor, haksız ve yersiz bahanelerle gazetecilere uygulanan bu yasal taciz politikasını kınıyoruz. Gazetecilerin asıl görevi bu davalarla mücadele etmek değil, gerçeklerin peşinde koşarak tıpkı Nazlan ertan gibi tarafsız ve objektif haberler yapmaktır. Benzer şekilde yargı mensuplarının görevi de gazetecileri bu davalarla yıldırmak değil, adaletsizliğe karşı savaşmaktır.

Bir mağduriyeti ortaya çıkaran gazeteci Hale Gönültaş’a soruşturma açıldı

Kısa Dalga yazarı Hale Gönültaş 14 Aralık 2022’de çocuk yurdunda kalan kız çocuğunun kaybolmasına ve tecavüze uğramasına ilişkin bir haber yapmıştı. Bu haber sebebiyle ​​bir polis memurunun suç duyurusu üzerine Gönültaş hakkında soruşturma başlatıldı. Bahsi geçen polis memuru haberde adı geçmeyen, annesinin ifadesine göre kız çocuğuna cinsel istimarda bulunduğu kastetilen memurun kendisi olduğunu, fakat suçlamaları kabul etmediğini belirterek gazeteci hakkında şikayetçi oldu.Kendisine iftira atıldığını belirten polis memuru, bu haberin devleti yıpratmak amacıyla kasten yapıldığını iddia etti. 

23 Ocak Pazartesi günü telefonla ifadeye çağrılan Gönültaş, Salı günü ifade vermeye gideceğini belirtmesine rağmen aynı gün akşam vakti iki sivil polis memuru “Hakkınızda şikayet var, polis arkadaşımıza iftira atmışsınız, ifade vermeniz gerekiyor” diyerek görev etiğine yakışmayacak şekilde tehditkar ifadelerde bulundu.

CFWIJ olarak belgelerle ve kanıtlarla, gazetecilik ilkelerine bağlı kalarak haber yapan gazeteci Hale Gönültaş’ın yanındayız. Hiçbir gazeteci, gerçekleri araştırdığı ve gün yüzüne çıkardığı için cezalandırılamaz. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesini ve gazetecilik faaliyetlerinin suç unsuru olmadığının hatırlanmasını talep ediyoruz.

Gazeteci Ayşegül Doğan’a yönelik yasal taciz 2017 yılından beri devam ediyor

İstinaf mahkemesinin gazeteci Ayşegül Doğan’a “örgüt üyeliği” suçlamasından verilen altı yıl üç ay hapis cezasını bozmasının ardından görülen ikinci duruşma 25 Ocak’ta görüldü. Duruşmada 2017’den beri uygulanan yurt dışına çıkış yasağının devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma da 6 Mart 2023 tarihine ertelendi.

5 Nisan 2022’de gazeteci Ayşegül Doğan’a, mesleki faaliyetleri kapsamında Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yöneticileriyle yaptığı görüşmeler, röportajlar ve katıldığı etkinlikler gerekçe gösterilerek yargılandığı davada çıkan hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından bozulmuştu. 3 Mart 2021’de CFWIJ olarak gazetecinin beraati için başlattığımız imza kampanyasına 354 imzacı destek vermişti.

CFWIJ olarak gazetecinin istinaf mahkemesi kararına rağmen hala yargılanmaya devam etmesini kınıyor, Doğan’ın derhal beraatini talep ediyoruz. 2017’den beri yasal tacizle karşı karşıya olan ve davalarla yıldırılmaya çalışılan Ayşegül Doğan’ın yanındayız. Gazetecilik faaliyetleri suç değildir. Doğan da mesleğini en doğru şekilde icra etmek için araştırmaya ve soru sormaya devam edecektir.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: Another Week of Blows on Journalism — Government Trying to Block Women Journalists

Next
Next

Iraq: CFWIJ Holds Authorities Accountable For Use Of Censorious Methods Against Journalist Soma Khalid