Türkiye: Gazeteci Zehra Doğan’a Masumiyet Karinesi İhlal Edildiği İçin Tazminat Ödenecek
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 24 Mart, 2022
Available in: 🇬🇧 English
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’nin gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın masumiyet karinesini ihlal ettiğine hükmetti. Gazeteciye bin 350 Avro tazminat ödenecek.
Mardin’in Nusaybin ilçesinde 2015 yılındaki sokağa çıkma yasağı sırasında çizdiği resimler ve yaptığı haberler gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklanan gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ın AİHM’e yaptığı başvuru sonucu, masumiyet karinesinin ihlal edildiğine karar verildi. AİHM Türkiye’nin gazeteciye bin 350 Avro tazminat ödemesine hükmetti.
Birgün’ün haberine göre, cezaevlerinde “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla hükümlü olanların “terör suçlusu” veya “örgüt üyesi” olarak nitelendirilemeyeceği, bunun yaygın bir sorun haline geldiği, aksi yöndeki cezaevi idaresi ve infaz hakimliği uygulamalarının masumiyet karinesinin ihlali anlamına geldiği devlet tarafından kabul edildi.
Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Jin Haber Ajansı (JİNHA) editörü Zehra Doğan, sosyal medya hesabında çizdiği resimleri paylaştığı gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandı. 23 Temmuz 2016'da Mardin’de gözaltına alınan gazeteci tutuklanarak cezaevine gönderildi. Zehra, dört aydan fazla tutuklu kaldığı cezaevinden 9 Aralık 2016’da görülen ilk duruşmada tahliye edildi. Gazetecinin 2016 yılında başlayan yargılama süreci, 24 Mart 2017 tarihinde mahkemenin gazeteciye 'örgüt propagandası' suçlamasından iki yıl dokuz ay 22 gün verdiği hapis cezasıyla sona erdi. Gazetecinin hapis cezası 2 Haziran 2017’de onandı.
24 Ekim 2018’de hapse giren gazeteci, 24 Şubat 2019 tarihinde Tarsus Kapalı Kadın Cezaevi’nden tahliye oldu. Tutukluluk süresinde gazetecinin cezaevinde olduğu dönemde açık cezaevine nakli gibi kimi imkan ve hakları engellendi. Engellemeye gerekçe olarak Zehra’nın “örgüt üyeliğinden ayrıldığına” ve “ilgili ‘örgüt koğuşundan ayrılmak istediğine” dair dilekçe sunması gerekliliği gösterildi. Gazetecinin avukatı Olguner Olgun, Zehra’nın “masumiyet karinesi”nin ihlal edildiğini savunarak AİHM’ye başvuruda bulundu.
Başvurunun ardından AİHM, başvuruyu Türkiye Cumhuriyeti hükümetine iletti. Hükümet, davadan kaynaklı sorunların çözülmesi için “tek taraflı deklarasyon” yayımlayarak, başvurunun düşürülmesine karar verilmesini talep etti. Türkiye söz konusu deklarasyonda, gazetecinin “masumiyet karinesinin” ihlal edildiği kabul edip, bin 350 avroluk tazminatın Zehra Doğan’a ödeneceği bildirdi.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, AİHM kararını memnuniyetle karşılıyor. Ancak Türk yetkililere tekrar hatırlatıyoruz, gazetecilerin mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek yargılanması kabul edilemez. Gazetecilik suç değildir.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.