Türkiye: Gazeteci Rabia Önver’e Sosyal Medya Paylaşımları Nedeniyle Soruşturma Açıldı
Yer: Türkiye, Hakkari
Tarih: 2 Mart, 2022
Available in: 🇬🇧 English
*Bu bildiri 7 Nisan 2022 tarihinde güncellenmiştir.
Gazeteci Rabia Önver’e sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek soruşturma açıldı. Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığının açtığı soruşturmada gazeteci ‘örgüt propagandası’ yapmakla suçlanıyor. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak Rabia’ya mesleki faaliyetleri nedeniyle açılan soruşturmayı kınıyoruz. Gazetecilik suç değildir.
Jinnews muhabiri Rabia Önver’e sosyal medyada yaptığı paylaşımlara yönelik soruşturma başlatıldı. Yüksekova TEM Büro Amirliği’ne ifade vermeye giden gazeteciye Paris’te öldürülen üç Kürt kadına ilişkin paylaştığı video ve Roboski katliamına ilişkin, “Bir annenin oğlunun cesedini topladığı yerdir” ifadeleriyle yaptığı paylaşımlar soruldu. Gazetecinin Diyarbakır’ın Sur ilçesinde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin anmasına dair yaptığı paylaşımlar da suç unsuru olarak dikkate alındı. Gazetecinin paylaştığı görüntülerde yer alan yurttaşlar, sarı ve kırmızı renklerle görülen flamalar gazeteciye soruldu.
Jinnews’ün aktardığına göre, Rabia’ya yaptığı paylaşımlara yönelik, “Bu paylaşımı nerede yaptınız? Bu paylaşımı yapmaktaki amacınız nedir? Konuyla alakalı detaylı ifade verin” soruları soruldu. Verdiği ifadede ‘gazeteci’ olduğunu belirten Rabia üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Soruşturmaya dair açıklama yapan avukat Harika Günay ise elde edilen delillerin hukuka aykırı olduğunu söyledi.
Gazetecinin avukatı Jinnews’e yaptığı açıklamada, “Hukuka uygun bir şekilde elde edildiğini düşünsek dahi ifade özgürlüğü toplumun çoğunluğunda şok etkisi yaratacak fikir ve görüşte tahammül etmek demektir. Propaganda suçunun yapılabilmesi için açık bir şiddet cebir eylemine çağrının açık ve net olması gerekmektedir. Bu nedenle suç istinadı yerinde olmayacaktır” ifadelerini kullandı.
CFWIJ’ye konuşan gazeteci, hakkında açılan soruşturmanın ilk olmadığını, söz konusu yasal yaptırımların gazetecileri sindirme amacıyla uygulandığını söyledi. Gazeteci, "Ne kadar soruşturma açılırsa açılsın, asla kalemimi yerde bırakmayacağım. Kadın gazetecilere yapılan baskılara boyun eğmeyeceğiz. Kaldığımız yerden devam edeceğiz." şeklinde konuştu.
Açılan soruşturmanın ardından 7 Nisan tarihinde gazeteciye yönelik iddianame de tamamlandı. Gazeteciye yönelik “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla hazırlanan iddianame Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkemenin ise henüz iddianameyi kabul edip etmediği kesinleşmedi.
Rabia Önver, 2022’nin başından beri Türkiye’de hakkında mesleki faaliyetleri nedeniyle soruşturma açılan dördüncü kadın gazeteci oldu. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Rabia’ya açılan soruşturmayı kınıyor, yetkililerden açılan dosyaya yönelik takipsizlik kararı verilmesini talep ediyoruz. Gazetecileri sindirme amacıyla uygulanan söz konusu yasal yaptırımlar kabul edilemez. Gazetecilik suç değildir.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.