Türkiye: Gazeteci Şerife Oruç’a Karşı İfade Veren Gizli Tanık Yine Davaya Katılmadı

Yer: Türkiye, Batman
Tarih: 17 Şubat, 2022
Available in: 🇬🇧  English

Kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Şerife Oruç hakkında ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla açılan dava 19’uncu kez ertelendi. Mahkeme gazeteci aleyhinde tanıklık yapan kişinin dinlenememesi nedeniyle tanığın soruşturma aşamasında verdiği ifadenin okunmasına hükmetti. Gazeteci hakkında devam eden soruşturma sonucunun öğrenilmesi için Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığına yazı yazılmasına karar veren mahkeme duruşmayı 24 Mart 2022’ye erteledi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan DİHA muhabiri Şerife Oruç’un “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davanın 19’uncu duruşması bugün Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya gazeteci katılmazken, avukatı Mesut Aydın duruşma salonunda hazır bulundu. 

Gazetecinin uzun dönem tutuklu kalmasına neden olan ve aleyhinde tanıklık yapan Devran Çakır isimli tanık yine duruşmaya katılmadı. Mahkeme bir önceki duruşmada tanığın SEGBİS üzerinden katılmasına karar vermişti. 

Dava savcısı tanığın dinlenilmesi veya dinlenilmemesi kararının mahkeme kararına bıraktığını, eksik hususların da giderilmesini talep etti.  İddia makamının ardından savunma yapan gazetecinin avukatı Aydın ise tanığın mahkeme huzurunda dinlenmemesi halinde ceza hukuku gereği tek delil olan tanığın beyanının yok hükmünde sayılması gerektiğini vurguladı. Avukat tanık beyanı yok hükmünde sayılmıyorsa müvekkili hakkında derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini savundu. 

Taraflar dinlendikten sonra mahkeme Devran Çakır’ın dinlenememesinin ardından tanığın soruşturma aşamasında verdiği ifadenin okunmasına karar verdi. Şerife hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığına devam eden soruşturmanın sonucunun öğrenilmesi yazı yazılmasına hükmederek bir sonraki duruşmayı 24 Mart 2022 tarihine erteledi.

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazeteci Şerife Oruç’un davasını yakından takip ediyoruz. Gazetecilik faaliyetleri yüzünden yargılanan gazetecilere uygulanan baskıların sindirme, yıpratma ve susturma amacı taşıdığına inanıyoruz. Bir kez daha Türk yargısından basın özgürlüğüne karşı uyguladığı baskılardan vazgeçmelerini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: CFWIJ Welcomes Journalist Zeynep Durgut’s Release

Next
Next

Turkey: No Relief For Journalist Şerife Oruç Again As The Court Adjourned The Case Again