Türkiye: Gazeteci Buse Söğütlü’nün Yargılandığı Davada Yine Karar Çıkmadı
Yer: Türkiye, Istanbul
Tarih: 6 Mayıs, 2022
Available in: 🇬🇧 English
Gazeteci Buse Söğütlü’nün 35 kişiyle birlikte yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul’da görüldü. 2020 yılında 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nü takip ederken gözaltına alınarak hakkında dava açılan gazetecinin duruşması üçüncü kez 14 Ekim 2022 tarihine ertelendi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak Türk yetkililerden mesleki faaliyetlerini yerine getiren Buse Söğütlü’nün derhal beraat edilmesini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.
2020 yılında 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nde haber takibi yapan Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü’nün de aralarında bulunduğu, 35 kişi hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet,” “görevi yaptırmamak için direnme” ve “mala zarar verme” suçlamalarıyla açılan davanın duruşması İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Davaya gazeteci katılmazken, diğer sanıkların duruşmada hazır bulunduğu gözlemlendi.
28 Aralık 2021’de görülen duruşmada mahkemenin davaya konu olan polis memurları hakkında çıkarılan yakalama kararının ardından dört polis memuru da davaya katıldı. İfade veren polisler görevlerinin kitleye müdahale olmadığını, amirleri tarafından verilen görev doğrultusunda olay tutanaklarının tutulduğunu, yürüyüşte bulunan dövizler, pankartlar ve sloganlar ile ilgili bilgi toplayıp amirlerine iletmek olduğunu belirtti.
İfadelerin ardından mahkeme, olay tutanağında sicilleri yazılı polis memurlarının açık kimlik bilgilerinin İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünden istenmesine ve dosyaya müşteki olarak eklenmelerine karar verdi. Ayrıca, Feminist Gece Yürüyüşüne dair yedi adet DVD’nin incelenmesi ve rapor hazırlanması için bilirkişiye gönderilmesine karar veren mahkeme davayı 14 Ekim’e erteledi.
Bir önceki duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme, üç sanık hakkında yakalama kararı çıkarılmasına, suçtan zarar görme ihtimali gerekçesiyle Maliye Hazinesinin davaya katılımının kabul edilmesine karar vermişti. Olay günü yürüyüşe müdahale eden ve İstanbul’da görev yapan beş polis memurunun duruşmada tanık olarak dinlenmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ise yazı yazılmasına hükmetmişti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek gazetecilere yönelik uygulanan yasal tacizleri kınıyoruz. Türk yetkililerden sahada çalışan gazetecilere işlerini özgürce yapmaları için alan tanımalarını talep ediyoruz. Gazetecilik mesleği suç sayılmamalıdır.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.