Türkiye: Gazeteci Buse Söğütlü’nün Davası Ertelendi

Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 28 Aralık, 2021
Available in: 🇬🇧 English

Gazeteci Buse Söğütlü’nün 35 kişiyle birlikte yargılandığı davanın ikinci duruşması İstanbul’da görüldü. 2020 yılında 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nü takip ederken gözaltına alınarak hakkında dava açılan gazetecinin duruşması 28 Nisan 2022 tarihine ertelendi. Mahkeme suçtan zarar görme ihtimali gerekçesiyle Maliye Hazinesinin davaya katılımının kabul etti. Üç sanık hakkında ise yakalama kararı çıkarılmasına karar verildi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak yetkililere gazetecilik faaliyetlerini yerine getiren gazeteci Buse Söğütlü’nün derhal beraat edilmesini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir. 

2020 yılında 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nde haber takibi yapan Gazete Yolculuk muhabiri Buse Söğütlü’nün de aralarında bulunduğu, 35 kişi hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet,” “görevi yaptırmamak için direnme” ve “mala zarar verme” suçlamalarıyla açılan davanın duruşması İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya gazeteci katılmazken, avukatı hazır bulundu. Duruşmaya katılan sanıklar haklarında yöneltilen suçlamaları reddetti. Sanıklar 8 Mart Kadınlar Günü’nde erkek şiddetine karşı sokakta olduklarını ifade etti. 

Mahkemede, hakimin savunma yapan kadınlara erkeklerin daha çok öldürüldüğünü ve erkeklerin daha mağdur olduğunu söylemesi dikkati çekti. “Biz de mi eylem yapalım?” ifadelerini kullanan hakime, duruşmaya katılan kadınlar protesto hakkının anayasal hak olduğunu hatırlattı. 

Hakkında açılan davaya yönelik Twitter hesabından açıklama yapan gazeteci Buse Söğütlü de, “Gazeteciler polisin saldırdığı eylemleri takip ettikleri için ya işini yapamıyor ya da küfür ve hakaretlerle gözaltına alınıp daha sonra da 2911'den yargılanıyor. Bunun adı yasa, hukuk değil; bunun adı 'susacaksın' demek. Kabul etmiyoruz.” ifadelerini kullandı.

İlk duruşma sonrası CFWIJ’ye davaya ilişkin değerlendirmede bulunan gazeteci benzer ifadelerle “Ben, bize açılan bu davanın, bu ülkede kadınları susturma çabasının bir parçası olduğunu düşünüyorum.” demişti. 

 Ara kararını açıklayan mahkeme, üç sanık hakkında yakalama kararı çıkarılmasına, suçtan zarar görme ihtimali gerekçesiyle Maliye Hazinesinin davaya katılımının kabul edilmesine karar vererek davayı erteledi. Olay günü yürüyüşe müdahale eden ve İstanbul’da görev yapan beş polis memurunun sonraki duruşmada tanık olarak dinlenmesi için İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 28 Nisan 2022 tarihinde görülecek.

Söz konusu dava Buse Söğütlü’nün yargılandığı tek dava değil. Gazeteci aynı zamanda zamanın İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Akın Gürlek’i eleştirdiği sosyal medya paylaşımı nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmıştı. Gazeteci hakkında “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla altı yıldan 13 yıla kadar hakkında hapis cezası talep edilmişti. Gazetecinin davası devam ediyor. 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek gazetecilere yönelik uygulanan yasal tacizleri kınıyoruz. Türk yetkililerden sahada çalışan gazetecilere işlerini özgürce yapmaları için alan tanımalarını talep ediyoruz. Gazetecilik mesleği suç sayılmamalıdır.

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak kolluk güçlerinin gazetecilere uyguladığı şiddeti kınıyoruz. Gazetecilerin en temel hakkı olan haber yapma haklarının ihlal edilmesi kabul edilemez. Güvenlik güçlerinden el konulan basın kartlarının derhal iade edilmesini talep ediyoruz. Gazetecileri sindirmek için uygulanan politikalardan derhal vazgeçilmeli, basın özgürlüğü kriterlerine uygun şekilde gazetecilik mesleği icra edilmelidir.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Turkey: CFWIJ Welcomes Acquittal Of Derya Okatan

Next
Next

Turkey: No Relief For Buse Söğütlü, As Istanbul’s Court Adjourns The Case For The Second Time