Türkiye: ETHA Editörleri Pınar Gayıp Ve Semiha Şahin’in Yargılandığı Davada Yine Karar Çıkmadı
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 24 Mayıs, 2022
Available in: 🇬🇧 English
Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ve muhabir Pınar Gayıp’ın “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla tutuksuz yargılandığı davanın 18’inci duruşması bugün görüldü. Mütalaasını yineleyen iddia makamı gazetecilerin cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme, dava dosyasının incelenmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 14 Eylül’e erteledi. Bugün görülen duruşmada kararın açıklanması bekleniyordu. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), Türk yetkililerden gazetecilere yönelik adil yargılamalardan uzak davalara derhal son verilmesini talep ediyor. Gazeteciler derhal beraat edilmelidir.
Gazeteci Semiha Şahin ve Pınar Gayıp hakkında sosyal medya paylaşımları ve haber takibi için gittikleri protestolar gerekçe gösterilerek “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “zincirleme şekilde terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yargılandığı dava bugün İstanbul 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Esas hakkındaki mütalaasını yineleyen dava savcısı gazetecilerin ‘örgüt üyeliği’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ suçlamalarından cezalandırılmalarını talep etti.
Duruşmaya katılan gazetecilerin avukatları Özcan Karakoç ve Kader Tonç ise isnat edilen suçlamaların hiçbirinin delillerle uyuşmadığını belirterek gazetecilerin beraatini talep etti. Mahkeme dava dosyasının incelenmesi için bir sonraki duruşmayı 14 Eylül 2022 tarihine erteledi. 14 Eylül’de görülecek davada kararın açıklanması bekleniyor.
Gazeteciler hakkında hazırlanan iddianamede Semiha Şahin için dokuz yıl dokuz aydan 23 yıl dokuz aya kadar, Pınar Gayıp içinse sekiz yıl dokuz aydan 23 yıl dokuz aya kadar hapis cezası istenmişti.
Açılan dosya kapsamında 19 Nisan 2018’de tutuklanarak 13 ay cezaevinde kalan gazeteciler, 13 Haziran 2019 tarihinde ev hapsi şartıyla tahliye edilmişti. Pınar ve Semiha hakkında çıkarılan ev hapsi tedbiri ise 11 Aralık 2019 tarihinde kaldırılmıştı. Ancak gazetecilerin adli kontrol şartı ve yurt dışı yasağı devam ediyor.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak türlü bahanelerle ertelenen davaların gazetecileri yıpratmak amacıyla yapıldığı kanaatindeyiz ve endişe duymaktayız. Gazeteciler Semiha ve Pınar mesleki sorumluluklarını yerine getirmiştir. Yargılanmaları kabul edilemez. Türk yetkililerden gazeteciler hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz. Yineliyoruz: Gazetecilik suç değildir.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.