Türkiye: İddia Makamı Gazeteci Rojda Oğuz’un Cezalandırılmasını Talep Etti
Yer: Türkiye, Van
Tarih: 21 Nisan, 2022
Available in: 🇬🇧 English
Gazeteci Rojda Oğuz hakkında “silahlı terör örgütü üyeliği” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla açılan davanın beşinci duruşması bugün Van’da görüldü. Mahkemeye mütalaasını sunan iddia makamı gazetecinin “örgüt propagandası yapmak” suçlamasından cezalandırılmasını talep etti. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek yapılan yargılamaları ve gazeteciye yönelik iddia makamının cezalandırma talebini kınıyoruz. Rojda’nın bütün suçlamalardan beraat edilmesini talep ediyoruz.
Eski Jin News muhabiri, gazeteci Rojda Oğuz’un gazetecilik faaliyetleri ve sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek açılan davanın altıncı duruşması bugün Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya gazeteci katılmazken, davada yargılanan diğer sanık avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) Şenol Balı’nın aktardığına göre, esas hakkında mütalaasını mahkemeye sunan dava savcısı gazeteci Rojda Oğuz’un “örgüt üyeliği” suçlamasından beraat edilmesini ancak “örgüt propaganda yapmak” suçlamasından cezalandırılmasını talep etti.
Mütalaanın ardından söz alan sanık avukatları mütalaaya karşı savunmaların hazırlanması için mahkemeden ek süre istedi. Talebi olumlu karşılayan mahkeme sanıklara ek süre vererek bir sonraki duruşmayı 16 Eylül 2022’ye erteledi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin farklı zamanlardaki protestolarına katıldığı gerekçe gösterilerek 8 Ocak 2016 günü düzenlenen polis operasyonuyla gözaltına alınan gazeteci, tutuklanarak Van M Tipi cezaevine götürülmüştü. Dört ay tutuklu kalan Rojda, “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamalarıyla yedi yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyordu.
Altı yıldır devam eden davada, gazetecinin mesleki faaliyetleri nedeniyle takip ettiği protesto ve yürüyüşlerin yanı sıra sosyal medya paylaşımları, gizli tanık ifadeleri ve yaptığı haberler suç unsuru gösterildi. Ayrıca dava dosyasında, Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü’nün mahkemeye gönderdiği yazısında, Rojda mesleğini yapıp yapmadığı ve basın kartı sahibi olup olmadığına dair dair bilgi ve belgeye rastlanılmadığı iddia edildi. Gazetecinin o dönem çalıştığı medya kuruluşunun sağladığı kurumsal basın kartı da mahkemece kabul edilmedi.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türkiye’deki kadın gazetecilere yönelik açılan davaları yakından takip ediyoruz. Mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilen gazeteciler haksız suçlamalarla cezalandırılıyorlar. Gazeteci Rojda Oğuz da mesleğinin gereğini yerine getirerek kamu yararı için haber takibinde bulunmuştur. Yargılanması kabul edilemez. Türk yetkililerden gazetecinin üzerine atılı bütün suçlamalardan beraat edilmesini talep ediyoruz. Gazetecilik suç değildir.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.