Türkiye: CFWIJ Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Kınıyor
Yer: Türkiye, Istanbul
Tarih: 27 Nisan, 2022
Available in: 🇬🇧 English
Gezi Davasında verilen tutuklama kararlarını protesto etmek amacıyla toplanan kalabalığı takip etmek isteyen en az sekiz kadın gazetecinin haber yapma hakkı kolluk kuvvetleri tarafından ihlal edildi. Gazetecilerin görüntü alması engellendi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazetecilere yönelik uygulanan polis müdahalelerini kınıyoruz. Gazeteciler kamuoyunu bilgilendirmek ve kamu yararı için haber yapmakla sorumludur. Engellenmeleri kabul edilemez.
25 Nisan’da görülen Gezi Davasında 2017 yılından beri tutuklu Osman Kavala’ya verilen müebbet hapis cezası ve yargılanan diğer 16 sanığa verilen 18’er yıl hapis cezalarını protesto etmek için Taksim Dayanışması'nın çağrısıyla Beyoğlu'ndaki TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi'nin önünde toplanan kalabalığın haber takibini yapmak isteyen en az sekiz kadın gazeteci polis tarafından engellendi. Haber yapma hakkı ihlal edilen gazetecilerin gelişmeleri görüntü almasına izin verilmedi. Aralarında foto muhabiri Umut Taştan’ın da bulunduğu 51 kişiyi gözaltına alan polis müdahalesini görüntülemek isteyen gazetecilere de müdahale edildi. Foto muhabirinin gözaltına alınmasına tepki gösteren gazetecilerin söz konusu gelişmeleri kaydetmesi engellendi. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda görevinin engellendiğini belirten basın mensubuna polis memurunun “Anayasa Mahkemesine başvurun” ifadeleriyle cevap vermesi dikkat çekti.
gazeteci, halkın gerçekleri öğrenme hakkına hizmet eder. bu çok açık. ve yeni bir bilgi değil. aynı şeyleri anlatmaktan yorulduysak da, mesleğimizi savunmayı sürdüreceğiz.
— dilek şen (@ddileksen) April 26, 2022
@puleragema pic.twitter.com/BiyvZhpyx6
İstanbul'daki Gezi davası protestosunda yurttaşları gözaltına alan polisler, muhabirimiz @eylemnazlier'e de defalarca basın olduğunu söylemesine rağmen müdahale ettihttps://t.co/oobtIZIcrJ pic.twitter.com/cv1tiuYSKK
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) April 26, 2022
CFWIJ’in kaydettiği ve polis müdahalesine maruz kalan kadın gazeteciler arasında Elif Çetiner (TELE1), Sultan Eylem Keleş (TELE1), Gamze Elvan (Medyascope), Dilek Şen (Medyascope), Eda Nur Tanış (Medyascope), Eylem Nazlıer (Evrensel Gazetesi), Fatoş Erdoğan (dokuz8haber), Evrim Kepenek (bianet) yer alıyor.
Türkiye’de geçtiğimiz yıl yayınlanan Emniyet Müdürlüğü (EGM) genelgesinde kamusal alanda görevlerini yapan kolluk personeline yönelik ses ve görüntü kaydı alanların engellenmesi talep edilmiş, İletişim Başkanlığı’nın sağladığı resmi basın kartına sahip olmayan, kurum kartı ya da Uluslararası Gazeteciler Federasyonu’nun (IFJ) basın kartına sahip olan gazetecilerin sahada haber yapması adeta imkansız hale gelmişti. Ancak 11 Kasım 2021’de Danıştay söz konusu genelgeye yönelik “yürütmeyi durdurma kararı” almıştı. Danıştay 10. Dairesi’nin verdiği kararda, EGM’nin genelgeyle basın özgürlüğünü kısıtlayıcı yönde yasa koyucu (TBMM) yerine kural ve sınırlamalar getirmeye çalıştığına hükmetmişti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak Türkiye’de gazetecilere yönelik baskı ve müdahalelerin son derece tehlikeli bir boyuta eriştiğini endişeyle takip ediyoruz. Türk güvenlik yetkililerini Danıştay kararını uygulamaya ve gazetecileri engellemek yerine güvenliklerini sağlamak üzere görevlerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Gazeteciler kamu yararı için kamuoyunu ilgilendiren gelişmeleri aktarmakla yükümlüdür. Ne gazetecilerin haber yapma hakkının ne de halkın haber alma hakkının ihlali kabul edilemez. Tekrar hatırlatıyoruz, gazetecilik suç değildir.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.