Türkiye: CFWIJ Gazeteci Çiğdem Toker’in Derhal Beraat Edilmesini Talep Ediyor
Lokasyon: Türkiye, İstanbul
Tarih: 23 Eylül, 2021
Available in: 🇬🇧 English
Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’e karşı 80 bin TL manevi tazminat talebiyle açılan davanın altıncı duruşması bugün İstanbul’da görüldü. Mahkeme bir sonraki duruşmaya kadar tanık dinlenmesine karar vererek duruşmayı 1 Şubat 2022 tarihine erteledi. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) olarak gazeteciye yönelik sindirme politikalarını kınıyoruz. Gazeteciler gerçeği yazdığı için gerçekdışı meblağlarla tazminat davaları açılamaz. Mahkeme heyetinden gazeteciye karşı tüm suçlamaların reddini talep ederek, beraat kararı verilmesini istiyoruz. Gazetecilik suç değildir.
Sözcü Gazetesi yazarı Çiğdem Toker’in “İBB’den Vakıflara Hizmet Raporu” başlıklı haberine yönelik Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın (T3 Vakfı) 80 bin TL manevi tazminat talebiyle açtığı davanın altıncı duruşması görüldü. Bir önceki duruşmada dava hakimin idari izinde olduğu için görülmemişti. Bugün görülen duruşmada dava hakiminin ve mahkemesinin değişerek, Küçükçekmece 3. Asliye Hukuk Mahkemesinden 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne alındı. Mahkeme bir sonraki duruşmaya kadar davada gösterilen tanığın dinlenmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 1 Şubat 2022 tarihinde görülecek.
Davaya yönelik değişimi gazeteci Çiğdem Toker resmi Twitter hesabından duyurdu. Gazeteci, “Davanın mahkemesi ve hakimi değişti. Küçükçekmece 3. Asliye Mahkemesinde görülmekte olan dava, 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.” ifadelerini kullandı.
Davanın mahkemesi ve hakimi değişti. Küçükçekmece 3. Asliye Mahkemesi'nde görülmekte olan dava, 10. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.
— Cigdem Toker (@cigdemtoker) September 23, 2021
Söz konusu davaya konu olan yazıda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bütçe raporlarında belediyenin 2018 yılına kadar kaydedilen nakdi ve ayni desteklerinin bilançosunda Cumhurbaşkanı yakınları tarafından yönetilen vakıflara 170 milyon TL’ye yakın nakdi yardım yapıldığı ortaya çıkmıştı. Vakıflar arasında, Ensar Vakfı, Türkiye Gençlik ve Eğitim Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ve Türk Teknoloji Ekibi Vakfı (T3 Vakfı) bulunuyor. Bütçe raporlarında ayrıca çocuk istismarı iddiaları ile gündeme gelen Ensar Vakfı’na da 29 milyon TL yardım yapıldığı söylenmişti.
Yazının yayınlanmasının ardından 12 Şubat 2019'da T3 Vakfı'nın avukatları Abdullah Demircan ve Serkan Kaya, İstanbul Küçükçekmece Asliye Hukuk Mahkemesine tazminat talebinde bulunmak üzere şikayet dilekçesi sunmuş, dilekçede, "Bu makaleyi kaleme alan gazetecinin ve yazısını yayınlayan editörlerin vatanseverliğini sorgulamak gerekiyor." ifadelerine yer verilmişti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak gazetecilere yazdıkları haberler nedeniyle ciddi meblağlar talep edilerek açılan tazminat davalarının, gazetecileri sindirmek amacıyla yapıldığına inanıyoruz. Gazeteciler kamuoyunu bilgilendirmekle yükümlüdür. Gerçekleri yazdıkları için yargılanamazlar. Yetkililerden yargı yoluyla gazetecileri susturmaya çalışma girişimlerine son vermelerini talep ediyoruz. Çiğdem Toker gazetecidir. Hakkında yöneltilen tüm suçlamaların reddini ve gazeteciye yönelik beraat kararı verilmesini talep ediyoruz.
The Coalition For Women In Journalism closely monitors the incidents in Turkey with great concern. Since March 8, Women's Day, police violence against women journalists increasingly continues in the country. As the coalition, we urge the Turkish state to provide a free environment for journalists. Following the news is our most fundamental democratic right to report. We demand the immediate release of our detained colleagues. Journalism is not a crime. Journalism cannot be prevented.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.