Türkiye: Seçime Sayılı Günler Kala Hükümet Son Kozlarını Oynuyor — CFWIJ Dozu Giderek Artan Engellemelerden Endişe Duyuyor
Yer: Türkiye, İstanbul
Tarih: 7 Mayıs, 2023
Available in: 🇬🇧 English
Gazeteci Banu Acun, Türkiye’ye giriş yaptığı sırada İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gözaltına alındı. Daha sonra ifade vermek şartıyla 1,5 saat sonra serbest bırakıldı. Son döndemde ülkesine dönen gazetecilerin havalimanına adım atar atmaz gözaltına alınması bir trend haline geldi. CFWIJ olarak zaten sansüre ve şiddete maruz kalan gazetecilerin bir de seyahat özgürlüğüne saygı duyulmamasından ve her adımlarının takip edilmesinden oldukça endişeliyiz.
Gazeteci ve eski 32. Gün editörü Banu Acun, belgeselinin montajını yapmak için Almanya’dan Türkiye’ye dönerken hakkında soruşturma açıldığı gerekçesiyle havalimanında gözaltına alındı. Önce, geceyi karakolda geçireceği söylendi. MLSA’nın hukuki desteği ile gazeteci, hafta içi ifade vermeye gitmek şartıyla serbest bırakıldı.
Hakkında açılan soruşturmadan haberi olmadığını belirten Acun, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama" suçunu içeren Türk Ceza Kanunu’nun 301. Maddesi gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkarıldığını öğrendi. Ne ile suçlandığını ise bilmediğini belirtti.
Alandaki gözaltılar ve polis şiddeti de hız kesmeden devam ediyor
Alanda haber takibi yapan gazetecilere yönelik şiddet de hız kesmeden devam ediyor. 1 Mayıs’ta İstanbul’da haber takibi yapan gazeteci Zeynep Kuray darp edilerek gözaltına alındı. KRT TV muhabiri Sultan Eylem Keleş ve iki diğer gazeteci polis şiddetine maruz kaldı. İşçi Bayramı kapsamında yapılan protestoları ve yürüyüşleri takip eden gazetecilerin görüntü alması engellendi.
Nisan ayında Türkiye’de sekiz kadın gazeteci ev baskınlarıyla gözaltına alınmıştı. Jinnews muhabiri Beritan Canözer ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği eş başkanı Dicle Müftüoğlu hakkında tutuklama kararı verilmişti. Seçimlere yaklaşırken Mayıs ayında da gazeteciler tutuklanmaya ve engellenmeye devam ediyor. CFWIJ olarak dozu giderek artan bu şiddetin derhal bir son bulmasını talep ediyoruz.
Yeni trend: Gözaltı. Bitmeyen sistematik politika: Yasal Şiddet.
Son üç yıldır gazetecilere yönelik yasal yollarla uygulanan şiddetin (davalar) en çok kaydedildiği Türkiye’de bu yıl hükümet taktik değiştirdi. Seçimler yaklaşırken davalardan korkmayan ve gerçekleri yazmaya devam eden gazeteciler bu kez gözaltına alınmaya ve tutuklanmaya başlandı.
Bununla birlikte yasal şiddet yine de hükümetin gazetecilere uyguladığı şiddet türlerinde en çok başvurulan yöntem olarak ilk sıralarda yerini korumaya devam ediyor. Gazeteciler hala haklarında açılan dayanaksız davalarda yargılanıyor. Bunun son örneklerindne birini yaşayan isim ise Sibel Hürtaş. Terör örgütü şüphelisi birisiyle görüştüğü iddia edilen bir tuğgeneralin terfi ettirildiğini anlatan haberinin yayınlanmasının ardından sözü edilen tuğgeneral, kamu görevlisine hakaret ettiği gerekçesiyle Hürtaş hakkında şikayetçi oldu. Hangi sözlerin hakaret kapsamında olduğu belirtilmedi. 6 Ekim 2021’de kovuşturmaya gerek olmadığı sebebiyle soruşturma kapandı. Ancak tuğgeneralin avukatı karara itiraz etti. Bu kez itiraz yerinde bulunarak iddianame hazırlandı. Hürtaş hakkında “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. İkinci duruşma 22 Mayıs’a ertelendi.
Önce basın ve ifade özgürlüğü kapsamında görülen yazının, yıllar sonra seçime az bir zaman kala yapılan itiraza dayanılarak suç kapsamına alınmasını kabul etmiyoruz. CFWIJ olarak Hürtaş’ın derhal beraatini talep ediyoruz. Yıllardır süregelen yasal şiddet de son dönemde ciddi oranda artan gözaltılar ve polis şiddeti de bir son bulmalıdır. Gazetecilik suç değildir.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.
If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.