Türkiye: 1 Yıl Süren Tutukluluğun Ardından 4 Kürt Kadın Gazeteci de Sonunda Serbest — CFWIJ Kararı Memnuniyetle Karşılıyor

Türkiye hala en çok kadın gazetecinin cezaevinde olduğu 2. ülke

Yer: Türkiye, Ankara, Diyarbakır
Tarih: 12 Temmuz, 2023
Available in: 🇬🇧 English

13 aydır tutuklu bulunan 3’ü kadın 15 Kürt gazeteci iki gün süren duruşma sonunda serbest bırakıldı. Gazeteci Remziye Temel ile Mezopotamya Haber Ajansı sunucuları Elif Üngür ve Neşe Toprak, yaptıkları haberler sebebiyle terör suçlamarıyla 16 Haziran 2022’de tutuklanmıştı. CFWIJ, tahliye kararını memnuniyetle karşılıyor, gazetecilerin beraatini ve tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılmasını talep ediyor.

8 Haziran 2022 sabahı evlerine ve JİNNEWS Diyarbakır ofisine eş zamanlı düzenlenen polis baskınları sonucu 6’sı kadın 20 gazeteci gözaltına alınmıştı. 8 gün gözaltında tutulan gazetecilerden 4’ü kadın 16’sı ise 16 Haziran 2022’de tutuklanmıştı. 

Jinnews müdürü Safiye Alagaş, gazeteciler Neşe Toprak, Elif Üngür ve Remziye Temel tutuklanan gazeteciler arasındaydı. Safiye Alagaş’ın dosyası ayrılarak yargılaması farklı bir kovuşturma kapsamında devam etmişti. Alagaş 15 Haziran 2023’te serbest bırakılmıştı.

3’ü kadın 15 tutuklu gazetecinin ayrıca görülen duruşmasında ise tahliye kararı geldi. 2 gün süren duruşma sonunda tüm gazeteciler serbest bırakıldı. Mahkeme tüm sanıklar için yurt dışına çıkış yasağı getirilmesine karar verildi. Bir sonraki duruşma ise 9 Kasım 2023’e ertelendi. Dosyası ayrılan Safiye Alagaş’ın ikinci duruşma da aynı gün görülecek. 

CFWIJ’e konuşan avukat Resul Temur, dosyaya sonradan eklenen gizli tanığın yalan beyanlarda bulunduğunun ortaya çıkması ve 13 aylık tutukluluk sürecinin de göz önüne alınmasıyla tahliye beklediklerini belirtti ve şöyle devam etti: “Türkiye’de Kürt gazetecilerin tutuklanması o kadar olağan bir hal aldı ki tahliye durumuna aşırı bir anlam yüklemeye başladık. Oysa bu kadar çok politik tutuklamanın olduğu bir ülkede tahliyeler cezaevlerinin ve toplumun tepkilerinin frenlendiği bir uygulamaya dönüştü. Gazetecilerin tutuklanması ve tahliye edilmesi tek bir noktadan yönetilmediği için bu tahliyeleri tutuklu tüm gazeteciler için umut veren bir adım olarak değerlendirmek mümkün olmuyor.”

“Aynı haberi Kürt gazeteci yapınca ‘örgüt üyesi’ olarak yargılanıyor. Fakat Türkiye’den başka bir gazeteci yapınca ‘yanlış bilgiyi alenen yaymak’ ile yargılanıyor.”

Meslektaşlarının serbest bırakılmasına ilişkin CFWIJ’e konuşan Mezopotamya Ajansı muhabiri Berivan Kutlu, 13 ay süren tutukluluğun hesabını kimsenin vermemesinden yakındı. “Büyük bir şovla yapılan operasyonların hemen ardından ‘Gazetecilik suç değildir, arkadaşlarımız sadece gazetecidir’ dedik. Arkadaşlarımızın tutukluğu haksızdı ve gerçeklere aykırıydı. Evet, arkadaşlarımız tahliye edildi fakat kimse onların 13 ay içeride kalmasının hesabını vermedi,” dedi.

Kürt bir kadın gazeteci olmanın bu alanda daha çok tehdit ve şiddete maruz kalmasına sebep olduğunu belirten Kutlu, şöyle devam etti: “Birçok Kürt gazeteci hakkında belli aralıklarla aynı iddialar üzerinden dosyalar açılıyor, tutuklanıyorlar. Kürt gazeteciler, özellikle de kadınlar, hem iktidarın hem kolluk kuvvetinin hem de yargının fiziki ve sözlü şiddetine maruz kalıyor. Böyle bir atmosferde gazetecilik yapmak herkes için oldukça zor. Fakat Kürt gazeteciler için daha zor. Aynı haberi Kürt gazeteci yapınca ‘örgüt üyesi’ olarak yargılanıyor. Fakat Türkiye’den başka bir gazeteci yapınca ‘yanlış bilgiyi alenen yaymak’ ile yargılanıyor.”

Avukat Resul Temur da yargı mensuplarının ciddiyetsiz tavırlarının karşılaşılan hukuksuzlukları net bir şekilde gözler önüne serdiğini anlattı. “Ankara adliyesinde yargılanan gazeteciler hakim karşısına çıktıkları ilk duruşmada tutuklanan ilk gazeteciler olmadıklarını söylediklerinde mahkeme başkanı gülerek ‘Anlaşılan son da olmayacaksınız’ demişti. Bu şaka rahatlığı bile tutuklama tedbirine son verilmeyeceğinin iyi örneğiydi bence.”

Türkiye, dünyada en çok tutuklu kadın gazetecinin olduğu 2. ülke

Türkiye, 2023 yılının ilk yarısını 19 tututuklu kadın gazeteciyle bitirmişti. Bu rakamla, dünyada en çok kadın gazeteciyi tutuklayan ülkeler sıralamasında İran’dan sonra ikinci ülkeydi. Bugün 3 kadın gazetecinin daha serbest bırakılmasına rağmen Türkiye hala sıralamadaki yerini koruyor. 

Kadın gazetecilere yönelik açılan davalarda ise Türkiye ilk sırada yer alıyor. Gözaltına alınan ve yargılama süreci devam eden Kürt kadın gazetecilerin neredeyse tamamı ise terör örgütü üyesi olmakla ya da terör propagandası yapmakla suçlanıyor. 

CFWIJ tahliye kararını memnuyetle karşılarken Kürt ve kadın gazetecilere yönelik sürdürülen bu sistematik baskının derhal bir son bulmasını talep ediyor. Cezaevindeki diğer tüm gazeteciler de derhal serbest bırakılmalıdır. 

 

Gazetecilikte Kadın Koalisyonu, kadın gazetecilere yönelik küresel bir destek örgütüdür. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkedeki kadın gazeteciler için mentörlük projesine öncülük eden ve kadın gazeteciler için özgür basın ortamına odaklanan ilk örgüttür. Gazetecilikte Kadın Koalisyonu olarak dünyanın her yerindeki kadınlara yönelik her türlü hak ihlalini ayrıntılı bir şekilde belgelemekteyiz. Bireyler ile kurumları biraraya getiren sistemimiz, kadın gazetecilerin sektörde özgürce çalışmasına yardımcı olmak için gereken deneyim ve danışmanlığı bir araya getirir. Amacımız, kadın gazetecilerin güvenle çalışabileceği ve gelişebileceği güçlü bir mekanizma geliştirilmesine yardımcı olmaktır.

If you have been harassed or abused in any way, and please report the incident by using the following form.

Previous
Previous

Albania: Investigative Reporter Ola Xama Verbally Assaulted by Mayor of Tirana After Waste Investigation

Next
Next

Türkiye: After 1-Year Behind Bars, 4 Four Kurdish Women Journalists Released Pending Trial